Covid kan in zeldzame gevallen leiden tot doodgeboorte: Rotterdamse onderzoekers

By Jernst van Waal

In zeldzame gevallen kan een besmetting met het coronavirus bij zwangere vrouwen het leven van hun ongeboren kind bedreigen, zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam tegen de Volkskrant. Sinds juli van dit jaar koppelden hij en zijn collega-onderzoekers zeker 13 doodgeboorten in de Randstad aan placenta die beschadigd was door het coronavirus.

Begin dit jaar onderzochten Schoenmakers en zijn collega’s de placenta’s van 36 vrouwen die tijdens de eerste golf het coronavirus opliepen. Ze vonden vijf placenta’s vol met ontstekingscellen en zwaar beschadigd. Dit verstoorde de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof van moeder op kind. In vier van de vijf placenta’s werd het coronavirus aangetroffen.

Vervolgens controleerden ze de placenta’s van vrouwen die onverklaarbare en onverwachte doodgeboorten hadden in de Randstad. Sinds juli van dit jaar koppelden de onderzoekers alle 13 onderzochte doodgeboorten aan door corona beschadigde placenta’s. Schoenmakers noemde dit een ongelooflijk bedrag. “Er is geen andere besmettelijke ziekte die in onze regio in zo’n korte tijd zoveel sterfte heeft veroorzaakt bij ongeboren baby’s”, zei hij tegen de krant.

Volgens Schoenmakers hadden de betrokken vrouwen slechts lichte symptomen van het coronavirus, zoals een loopneus. Sommigen wisten niet eens dat ze Covid-19 hadden, maar kwamen daar pas achter na een antilichaamtest.

Schoenmakers benadrukte dat er meer onderzoek nodig is. De Nederlandse Vereniging voor Verloskunde en Gynaecologie NVOG zei in een reactie dat zij alle zwangere vrouwen adviseert zich te laten vaccineren tegen Covid-19.