Covid-infecties stijgen met 24% tot bijna 5.000; Ziekenhuis totaal op laagste punt in 5 weken

By Jernst van Waal

Een dag nadat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus was gedaald tot het laagste punt sinds begin oktober, schommelde het totaal dat woensdag door het RIVM werd gerapporteerd weer naar 4.947. Dat was een stijging van 24 procent op een dag, en zeven procent meer dan een week geleden.

Het bracht het zevendaagse gemiddelde lichtjes op tot 5.334. Sinds maandag zijn ongeveer 14.140 mensen positief getest op de SARS-CoV-2 coronavirus-infectie, ongeveer 2,5 procent meer dan in dezelfde periode vorige week.

De toenemende infecties van de afgelopen week waren voldoende om water te geven over de mogelijkheid dat Nederland binnen de komende zes weken uit zijn gedeeltelijke opsluiting komt, stelde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij zei dinsdag dat er een zeer reële kans is dat de strengere sociale beperkingen, waaronder de sluiting van bars, cafés en restaurants, na half januari zullen voortduren, een punt dat de lobbyorganisatie die de horeca vertegenwoordigt, boos maakte.

De Jonge zei vorige week dat hij signalen wilde zien dat het land op weg was naar 1.200 besmettingen per dag, en zei dat hij ook het idee koesterde om de wintervakantie van scholen te verlengen. Uit gegevens van het RIVM die dinsdag zijn vrijgegeven, blijkt dat kinderen onder de 18 de enige leeftijdsgroep waren met een toename van coronavirusinfecties.

Uit het woensdag vrijgegeven dagrapport van het RIVM bleek dat Amsterdam (282), Rotterdam (267) en Den Haag (151) opnieuw de drie steden waren met de meeste nieuwe besmettingen. Zowel Amsterdam (12%) als Den Haag (145%) lieten een stijging zien ten opzichte van een week eerder, terwijl Rotterdam een ​​daling van vier procent noteerde.

Ondertussen vertoonde de situatie in het ziekenhuissysteem een ​​significant teken van verbetering, waarbij het totale aantal Covid-19-patiënten met 86 afnam tot 1.839. Dat totaal was 12 procent lager dan een week geleden, en daalde tot het laagste cijfer sinds 19 oktober. De aanhoudende daling suggereerde een trend die zou kunnen leiden tot ongeveer 1.650 totaal opgenomen Covid-19-patiënten aan het begin van volgende maand, een analyse van gegevens van patiëntencoördinatiebureau LCPS toonden.

Het totale ziekenhuis van woensdag omvatte 529 intensive care-patiënten, een toename van drie, en 1.310 mensen in de reguliere zorg, een afname van 89. De netto afname was de grootste in meer dan twee weken, met slechts ongeveer 150 meer patiënten die in de reguliere zorg werden opgenomen in de voorgaande periode. 24 uur.

Tegelijkertijd namen intensive care-afdelingen 39 extra patiënten met de coronavirusziekte op, ruim boven het zevendaagse gemiddelde. Het was bijna een verviervoudiging van het bedrag dat zowel De Jonge als acute zorgdeskundige Ernst Kuipers acceptabel vonden om de restricties in het land te versoepelen.

Tot op heden zijn 498.653 mensen positief getest op de coronavirus-infectie, aldus het RIVM. Volgens de non-profitorganisatie NICE hebben ziekenhuizen 24.317 Covid-19-patiënten behandeld in de reguliere zorg en 5.380 op de intensive care. In totaal zijn 9.109 mensen met de coronavirusziekte eraan overleden, waaronder 4.714 ziekenhuispatiënten.