Financieel.com

Covid-infecties overschrijden de mijlpaal van 6000, terwijl het aantal doden en ziekenhuisopnames blijft afnemen

Het RIVM meldde dat zaterdag nog eens 6.093 mensen positief testten op SARS-CoV-2. Dit weerspiegelt een verandering van twee procent ten opzichte van vrijdag. Het aantal Covid-19-infecties stijgt al meer dan een week. Het aantal Covid-gerelateerde sterfgevallen is echter afgenomen. Ook ziekenhuizen blijven een afname van het aantal coronaviruspatiënten melden.

Het totaal van zaterdag weerspiegelde een stijging van twee procent in vergelijking met vrijdag en een stijging van drie procent in vergelijking met vorige week.

Dit brengt het totaal aantal besmettingen sinds maandag op 31.613, een stijging van twee procent sinds vorige week. Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in de afgelopen week was 5.296.

Ondertussen neemt het aantal nationale sterfgevallen af. Het RIVM meldde zaterdag 48 doden. Dit is een daling van zes procent ten opzichte van de vorige dag en een afname van 44 procent ten opzichte van afgelopen zaterdag.

De steden met het hoogste aantal besmettingen waren Amsterdam (416), Rotterdam (329) en Den Haag (133). Utrecht was in staat het besmettingspercentage drastisch terug te dringen met 69 nieuwe gevallen. Dit was een daling van 54 procent ten opzichte van vrijdag. De cijfers in Amsterdam en Rotterdam blijven stijgen. De eerste rapporteerde een stijging van 24 procent, terwijl de laatste een stijging van elf procent zag ten opzichte van de vorige dag.

Ziekenhuisopnames zijn ook gedaald. Patiëntencoördinatiebureau, LCPS, meldde 1.352 nieuwe patiënten in de reguliere zorg, een daling van 62 in vergelijking met vrijdag. Bovendien waren er 550 patiënten op intensive care-afdelingen. Dit was een netto stijging van drie ten opzichte van de dag ervoor.

Dit brengt het totaal van de Covid-19-patiënten op 1.902, een daling van drie procent sinds vrijdag en een daling van tien en een half procent sinds dezelfde tijd vorige. Ook het zevendaagse gemiddelde is aan het dalen. De ziekenhuisopnames van deze week markeren een daling van anderhalf procent in vergelijking met de vorige week. In navolging van deze trend zou het aantal ziekenhuispatiënten aanstaande zaterdag rond de 1.700 moeten liggen.

Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners, legt uit: “De verhouding tussen het aantal intramurale en IC-patiënten daalde van 5 naar 1 aan het begin van de tweede golf tot minder dan 2,5 naar 1 nu. Dit is het gevolg van de eerdere toename van infectie bij ouderen en de langere opnameduur van IC-patiënten. “

In de periode van 24 uur tot zaterdagmiddag namen ziekenhuizen 185 niet-IC-patiënten en 45 IC-patiënten op. Elf patiënten werden tussen regio’s verplaatst, waaronder vier IC-patiënten.

Tot op heden hebben ziekenhuizen 23.688 Covid-19-patiënten in de reguliere zorg behandeld en 5.271 IC-patiënten, meldt NICE, een non-profitorganisatie. Ongeveer 4.585 mensen zijn tijdens de behandeling overleden.

Exit mobile version