Coronavirusgevallen springen over met correctie van ontbrekende gegevens; Ziekenhuis totaal “stabiliseren”

By Jernst van Waal

Een dag nadat het RIVM een laag aantal nieuwe coronavirusinfecties meldde door een IT-storing, meldde de gezondheidsdienst het hoogste aantal besmettingen in bijna drie weken. Nog eens 8.797 mensen testten positief op de SARS-CoV-2-infectie, zei het RIVM donderdag. Dat verhoogde het zevendaagse gemiddelde weer naar 7.369.

Het gemiddelde vertoont sinds 8 april een stijgende lijn. Alleen al deze kalenderweek werden 27.854 besmettingen ontdekt, een stijging van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorige week.

Nederlandse ziekenhuizen behandelden donderdag 2.477 mensen met Covid-19, een daling van één procent in een dag. Het was de derde opeenvolgende dag waarop het totaal van de opgenomen patiënt viel.

“De bezetting op de intensive care en afdelingen stabiliseert”, zegt Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners. Als sommige ziekenhuizen het nu drukker hebben dan andere, kunnen patiënten naar andere delen van het land worden overgebracht zonder bang te hoeven zijn voor meer overbevolking. “Er is momenteel voldoende ICU-capaciteit beschikbaar voor landelijke distributie”, zegt hij in een verklaring.

Het ziekenhuis omvatte nog steeds 789 Covid-19-patiënten op de intensive care, een netto toename van vijf. Dat cijfer ligt al meer dan twee weken boven de 700. De overige 1.688 patiënten zaten op de reguliere zorgafdelingen, een netto afname van 27.

Aan de hand van het omstreden herziene model zei het RIVM dat woensdag naar schatting 116.191 mensen zijn ingeënt tegen Covid-19. Dat bracht het weektotaal op 353.115 en het totale totaal op 4.137.027.

Tot op heden zijn mensen 1.378.145 keer positief getest op de coronavirus-infectie. Het RIVM zei te hebben vernomen dat er nog 14 doden zijn gevallen door Covid-19, waardoor het eigen aantal op 16.861 is gestegen. Bij dat cijfer ontbraken waarschijnlijk duizenden doodsoorzakenrapporten, aldus het CBS.