Coronavirus-testsite geopend op Schiphol voor reizigers uit Zuid-Afrika

By Jernst van Waal

Mensen die via Schiphol terugkeren uit Zuid-Afrika kunnen zich vanaf zondag direct na aankomst op de luchthaven laten testen op het coronavirus. De GGD Kennemerland heeft hiervoor een speciale testlocatie op de luchthaven ingericht.

Besloten werd om de teststraat in te richten nadat in zuidelijk Afrika de variant van het Omicron-coronavirus was ontdekt. Deze variant is ook in verschillende andere landen opgedoken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Omicron-variant gelabeld, maar het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de effectiviteit van vaccins.

Het is de bedoeling dat mensen thuis in quarantaine gaan nadat ze zich op Schiphol hebben laten testen.

De GGD heeft vrijdag 624 passagiers die terugkeren uit Zuid-Afrika getest op het coronavirus. De 61 passagiers die bleken het coronavirus te hebben opgelopen, zitten in isolatie. Het is nog niet bekend of en hoeveel Omicron-infecties er zijn. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd. Zondagmiddag publiceert het RIVM de resultaten.

De testlocatie op Schiphol blijft in ieder geval tot en met zaterdag 4 december in gebruik. Alle reizigers die na 21 november uit Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Malawi zijn aangekomen, gaan in quarantaine. “Ook als er geen klachten zijn, ben je ingeënt of hersteld van Covid-19”, zegt GGD Kennemerland.