Coronavirus: meer dan 30.000 testpositief, 3.450 doden; Ziekenhuis opgezet op locatie voor songfestival

By admin

Het aantal mensen in Nederland dat positief testte op coronavirus bedroeg vrijdag 30 duizend. Een toename van 1.235 positieve tests betekende dat het land nu 30.449 mensen had die bekend stonden als dragers van het virus, met bijna 150 duizend tests uitgevoerd.

Het RIVM heeft ook bevestigd dat van die mensen 3.459 zijn omgekomen, waaronder 46 die donderdag zijn overleden en 98 die zijn overleden op andere data die teruggaan tot 1 april. De grootste wijziging in voorlopige gegevens was de toevoeging van 52 meer doden hebben plaatsgevonden op woensdag, wat het totaal van die dag op 88 bracht.

Nederland vertoonde een gestage daling van het aantal dodelijke slachtoffers onder de bevolking waarvan bekend is dat ze coronavirus hebben, een trend die op 31 maart begon toen 163 mensen stierven, volgens de meest recente statistieken. Die trend kan zich echter hebben gestabiliseerd of is zelfs weer gaan stijgen.

Er waren minstens 99 mensen die stierven op 9 april, het laagste sinds 24 maart, een cijfer dat een dag later terugliep naar 131. Elk van de vijf dagen na 9 april resulteerde in feite in een hoger totaal aantal dodelijke gevallen: 113 stierven op 13 april en 116 op 14 april, volgens gegevens van het RIVM.

Ten minste 54 patiënten met coronavirus werden donderdag voor het eerst in het ziekenhuis opgenomen, wat een neerwaartse trend voortzet in nieuwe ziekenhuisopnames die na 24 maart begonnen, toen 559 mensen met het virus werden opgenomen in medische instellingen. Het RIVM heeft sinds het begin van de uitbraak 156 extra opgeteld bij het totale aantal ziekenhuisopnames van het land, waarvan 101 tussen 14 maart en woensdag 15 april.

In totaal zijn 9.465 mensen met coronavirus opgenomen in ziekenhuizen in Nederland.

Het aantal zieken dat zich ziek meldt is in maart met 40 procent gestegen ten opzichte van februari, blijkt uit cijfers van kennisnetwerk Vernet. Anneke Westerlaken van vakbond CNV noemde dit een grote zorg. ‘Het zet collega’s die nog werken onder druk en het is een mogelijke bedreiging voor het herstarten van de reguliere zorg’, zei ze tegen de NOS.

Vorige week werd bekend gemaakt dat 28 procent van de ruim 27 duizend mensen die in Nederland positief testen op Covid-19 in de zorg werkt. CNV roept alle betrokken partijen op hun uiterste best te doen om het zorgpersoneel te beschermen en te helpen. “Bovendien blijven de levering van beschermende materialen en de beschikbaarheid van tests, vooral in de gezondheidszorg buiten ziekenhuizen, prioriteit nummer één.”

In plaats van zich voor te bereiden op het Eurovisie Songfestival, bereidde het Ahoy-evenementencentrum in Rotterdam zich de afgelopen weken voor als noodhospitaal voor coronaviruspatiënten. Het spoedeisende ziekenhuis is bijna klaar en biedt vanaf maandag plaats aan 82 patiënten. NU.nl nam een ​​kijkje binnen: