Coronavirus-gemiddelde stijgt voor de 12e opeenvolgende dag; Vaccinaties versnellen

Het RIVM meldde vrijdag meer dan vijfduizend coronavirusinfecties voor de tweede dag op rij, waarbij de volksgezondheidsdienst zei dat nog eens 5.151 mensen positief testten op het SARS-CoV-2-coronavirus. Dat was twee procent hoger dan donderdag en acht procent hoger dan een week geleden, waardoor het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde voor de twaalfde opeenvolgende dag omhoog ging naar 4.572.

Deze week zijn tot dusver 22.682 mensen positief getest op het virus, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorige week. Dinsdag maakt het RIVM meer details bekend om deze cijfers in context te plaatsen, zoals het aantal mensen dat is getest, welk percentage van die tests positief was en de demografie van wie de infectie opliep.

Hoewel de besmetting in Amsterdam licht daalde tot 217, steeg het voortschrijdend gemiddelde daar naar 207. Dat gemiddelde was 22 procent hoger dan een week geleden, met vergelijkbare pieken in Utrecht en Eindhoven. De gegevens suggereerden ook dat het aantal besmettingen in Tilburg en Groningen snel toenam.

Tegelijkertijd zei het RIVM vrijdag dat 66.890 mensen de dag ervoor een vaccinatie met Covid-19 hebben gekregen. Dat zette Nederland op schema om deze kalenderweek ongeveer 410 duizend vaccindoses te verspreiden, een verbetering van 76 procent ten opzichte van vorige week.

De verbeterde vaccinatiecijfers weerspiegelden meer prikken die werden toegediend in instellingen voor langdurige zorg en door huisartsen op hun kantoren. Sinds 6 januari zijn er in totaal 1.236.192 Covid-19-vaccinatieschoten gegeven, wat suggereert dat ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bevolking ten minste gedeeltelijk is gevaccineerd met de eerste van een twee-doses-regime.

Ziekenhuiscijfers bleven relatief stabiel, met 1.864 Covid-19-patiënten die als intramurale patiënt werden behandeld. Dat cijfer was een procent lager dan donderdag, en omvatte 525 mensen op de intensive care en 1339 anderen op verpleegafdelingen.

Het patiëntentotaal was vier procent lager dan een week geleden. Als dat percentage aanhoudt, zullen er aanstaande vrijdag minder dan 1.800 Covid-19-patiënten in zorg zijn

Tot op heden hebben 1.079.084 mensen in Nederland positief getest op SARS-CoV-2, waaronder 15.503 overleden aan Covid-19.

Plaats een reactie