Coronavirus 7-daags gemiddelde daalt tot drie weken laag; Covid ziekenhuis totaal iets gedaald

By Jernst van Waal

Het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus in Nederland is zondag gedaald tot 2.429 en daarmee een nieuw dieptepunt in drie weken. Het totaal was zes procent lager dan een week geleden, blijkt uit ruwe gegevens van het RIVM.

Het totaal viel op het nieuws dat nog eens 2.129 mensen positief testten op het SARS-CoV-2-coronavirus, meldt het RIVM in zijn dagelijkse statistische update. Het RIVM meldt sinds 30 juli bijna dagelijks tussen de 2.000 en 3.000 besmettingen.

De gegevens van zondag omvatten 176 mensen in Amsterdam en 88 elk in Rotterdam en Den Haag, wat wijst op lage testcijfers of onvolledige resultaten. Het aantal Amsterdammers was iets lager dan het gemiddelde, maar in Rotterdam lag het dagtotaal 38 procent onder het gemiddelde. In Den Haag lag het dagcijfer 19 procent onder het voortschrijdend gemiddelde van de stad.

Nederlandse ziekenhuizen behandelden zondag 640 patiënten voor Covid-19, acht minder dan op zaterdag, rekening houdend met opnames, ontslagen en sterfgevallen van patiënten. Het totaal is in een week tijd met zes procent gedaald. Als die trend zich de komende week voortzet, zullen er komende zondag iets meer dan 600 patiënten met de ziekte in behandeling zijn.

Het huidige ziekenhuistotaal omvat 205 mensen op de intensive care, een nettodaling van vier. Er waren 435 anderen op de reguliere zorgafdelingen, ook een nettodaling van vier. Ziekenhuizen hebben de afgelopen 24 uur 52 patiënten met Covid-19 naar de reguliere zorg gestuurd, en nog eens zeven naar een intensive care-afdeling.

Ziekenhuizen namen deze kalenderweek acht procent minder patiënten op dan vorige week. Tegelijkertijd is het aantal IC-opnames met 26 procent gestegen. Gemiddeld namen ziekenhuizen de afgelopen zeven dagen dagelijks 70 patiënten op, waarvan 14 rechtstreeks naar een IC.

In Nederland zijn sinds het begin van de pandemie in totaal 1.970.914 positieve coronavirustesten geregistreerd.