FINANCIEEL.com

Consumenten in Nederland geven minder uit aan boodschappen, maar meer aan restaurants

Consumenten in Nederland geven minder uit aan boodschappen, maar meer aan restaurants

Nederlanders geven minder uit aan boodschappen maar meer aan restaurants, meldt de NOS vrijdag op basis van een analyse van pinbetalingen van ING-klanten in het tweede kwartaal van dit jaar.

De totale bestedingen van ING-klanten, inclusief pintransacties, geldopnames en internetbetalingen, stegen met bijna 2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze groei werd vooral gedreven door de horeca, die een stijging van 4 procent zag. ING-econoom Marten van Garderen schreef deze trend deels toe aan het gunstige weer in april, mei en juni.

Bij fysieke winkels waren consumenten echter voorzichtiger met hun uitgaven. Verschillende sectoren kenden dalingen, waarbij elektronicawinkels (-4 procent), woonwinkels (-2,4 procent) en vrijetijdsartikelen (-2 procent) het zwaarst werden getroffen.

Supermarkten zagen in het tweede kwartaal een lichte stijging van de pinverkoop. Wel constateerde Van Garderen dat prijsstijgingen in winkelstraten doorgaans hoger waren dan de stijging van pinverkopen. “Vooral voor winkels die goederen verkopen, zijn er duidelijke tekenen dat consumenten hun uitgaven terugschroeven”, merkte hij op.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vrijdag cijfers over de consumentenbestedingen bekendgemaakt. Huishoudens kochten in mei 2023 1,4 procent meer producten dan in mei 2022. Ook constateerde het CBS dat er meer werd uitgegeven aan diensten als horeca en kappers, terwijl de uitgaven aan kleding en elektrische apparaten daalden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert