Compenseer in quarantaine geplaatste zelfstandigen voor gederfd inkomen, adviseert gezondheidsinstituut

By Jernst van Waal

Zelfstandigen die vanwege de coroanviruspandemie in quarantaine moeten, moeten worden gecompenseerd voor het inkomen dat ze tijdens het isoleren verloren hebben, adviseerde de gedragseenheid van het RIVM in een rapport over toenemende naleving van de coronavirusregels.

Uit een onderzoek dat het RIVM zaterdag publiceerde, bleek dat 60 procent van de mensen die de afgelopen zes weken thuis in quarantaine moesten gaan, toch minstens één keer naar buiten ging. Slechts de helft van de mensen die door de gezondheidsautoriteiten werden gecontacteerd en meedeelden dat ze in contact waren met een Covid-19-patiënt, bleven de volledige 10 dagen quarantaine thuis. Van de reizigers die terugkeerden van een coronavirus-hotspot, ging 70 procent niet in quarantaine gedurende de periode van 10 dagen. En zelfs 20 procent van de mensen die positief testten op Covid-19, bleef niet thuis.

Maar de onderzoekers ontdekten dat dit niet komt omdat mensen zich niets aantrekken van de Covid-19-maatregelen, of ze niet willen volgen. “De overgrote meerderheid van de mensen neemt de maatregelen serieus. En 90 tot 95 procent zegt dat ze absoluut niemand willen besmetten. De mensen die we ondervroegen zeiden vaak: ik moest echt iets buiten doen, maar ik deed het op een rustig moment , en ik zorgde ervoor dat ik afstand hield. Overwegingen die gemakkelijk te begrijpen zijn ”, zegt RIVM-gedragswetenschapper Marijn de Bruin tegen de Volkskrant.

De gedragseenheid adviseerde de overheid daarom maatregelen te nemen om het volgen van de regels te belonen, zoals het compenseren van zzp’ers voor het inkomen dat ze verloren hebben door het naleven van quarantaineadviezen. “Als je dat met beloningen kunt doen, denk ik dat dat een goede zaak is. Straf is momenteel moeilijk: mensen die symptomen hebben en nog niet zijn getest, moeten op dit moment al in isolatie zitten en je weet niet wie ze zijn, ‘Bas den Putte, lid van de gedragscel en hoogleraar gezondheid en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt tegen BNR.

Hij kon de omroep niet vertellen hoe waarschijnlijk het is dat de regering dit advies zal opvolgen. “Maar als je industrieën sluit om corona te voorkomen, denk ik dat het enige logische is om ook zzp’ers te helpen die de verspreiding van corona helpen voorkomen. We zitten nog steeds in een van de grootste crises sinds de Tweede Wereldoorlog.”