FINANCIEEL.com

Class action-rechtszaak tegen antivirusbedrijf voor het verkopen van gegevens van miljoenen Nederlanders

Class action-rechtszaak tegen antivirusbedrijf voor het verkopen van gegevens van miljoenen Nederlanders

Het Tsjechische beveiligingsbedrijf Avast wordt aangeklaagd in een massale rechtszaak. Tot de aanklagers behoort de CUIC Foundation (Consumers United In Court), die samenwerkt met de burgerrechtenorganisatie Privacy First, meldde het AD vrijdag. Het bedrijf, bekend van zijn antivirussoftware, wordt ervan beschuldigd jarenlang gevoelige gegevens van miljoenen Nederlandse gebruikers te hebben verkocht.

De class action-rechtszaak komt voort uit een zaak die voor het eerst aandacht kreeg in 2019. Er werd onthuld dat Avast al jaren gevoelige gebruikersgegevens verzamelde, waaronder Google-zoekopdrachten, locaties, online aankopen, bekeken YouTube-video’s en browsegeschiedenis.

“Het is de wereld op zijn kop. Je installeert een antivirusprogramma om je computer te beschermen, en in ruil daarvoor word je bespioneerd. We beschouwen dit als een enorm schandaal”, zegt een woordvoerder van CUIC tegen de nieuwswebsite.

De verzamelde gegevens werden vervolgens doorverkocht via de dochteronderneming van Avast, Jumpshot. Deze gegevens zijn gekocht door grote bedrijven, waaronder Google, Microsoft, Yelp en Pepsi. Deze bedrijven betaalden miljoenen voor toegang tot datasets waarmee ze gedetailleerd inzicht zouden kunnen krijgen in het online gedrag van gebruikers.

De afgelopen jaren is de software van Avast, waaronder Avast Secure Browser, AVG Secure Browser en AVG Online Security, door meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Daaronder vallen naar schatting vijf miljoen gebruikers uit Nederland.

De meeste software van Avast is gratis en gebruikers ontvangen er vaak advertenties voor terug. De algemene voorwaarden onthulden dat de browsegeschiedenis van klanten zou worden verzameld, maar dat de gegevens zouden worden geanonimiseerd om de privacy te behouden. Experts betwisten deze bewering echter en wijzen erop dat de gegevens zijn gekoppeld aan een uniek apparaat-ID, waardoor het surfgedrag kan worden herleid tot individuele gebruikers.

CUIC Foundation is vooral geschokt dat Avast, een antivirusprovider die is ontworpen om gebruikers veiligheid te bieden, betrokken was bij het doorverkopen van gebruikersgegevens voor geldelijk gewin. “Dat is gewoon diefstal. Het is alsof er een goede vriend komt logeren, en dan beroven ze je van al je waardevolle bezittingen terwijl je slaapt. We moeten dit niet als normaal beschouwen. Het is tijd om de grens te trekken”, aldus de CUIC. aldus een woordvoerder.

Terwijl Avast in januari 2020 stopte met de verkoop van gebruikersgegevens en excuses aanbood, stond de CUIC Foundation erop dat gedupeerde consumenten een vergoeding verdienen voor hun gestolen gegevens. “Met dit soort praktijken zou je niet weg moeten kunnen komen”, zegt Wilmar Hendriks, voorzitter van Stichting CUIC. “Sorry zeggen is één ding, maar klanten compenseren voor hun gestolen gegevens zou een goed signaal zijn”, voegde hij eraan toe.

Nederlanders die tussen 2015-2020 de antivirus- of browserextensie van Avast op een willekeurig apparaat hebben gebruikt, worden aangemoedigd om zich te registreren voor compensatie. Registratie is gratis. “Hoe meer consumenten zich aansluiten, hoe groter de kans dat Avast gebruikers een vergoeding moet geven”, aldus Hendriks.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert