Site pictogram Financieel.com

Christelijke ouders onderwijzen hun kinderen zelden over seks

Uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat veel christelijke ouders en verzorgers niet met hun kinderen praten over seks. Een meerderheid van de ondervraagde christelijke studenten zei dat ze nooit of zelden met hun ouders hadden gesproken over onderwerpen als het voorkomen van soa’s, het sturen van naaktfoto’s of het stellen van grenzen rond seks.

Studenten die lid waren van een christelijke studentenvereniging werden bevraagd door de nieuwszender, in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Tilburg en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De enquête werd ingevuld door 907 studenten.

Hoewel ongeveer een op de drie respondenten ooit seks heeft gehad, gaven ze aan dat hun ouders of voogden hen weinig seksuele voorlichting gaven. Zo had 76 procent van de studenten nooit of zelden met hun ouders gesproken over seksuele grenzen stellen. Nog eens 76 procent had nooit of zelden een gesprek gehad over SOA-preventie met hun zorgverleners. Slechts iets meer had gesproken over het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.

“De verklaring voor deze cijfers is waarschijnlijk het feit dat veel ouders niet het gevoel hebben dat hun kinderen buiten het huwelijk of in een vaste relatie seks hebben”, zegt medeonderzoeker Hans van Dijk van Tilburg University. over hoe je een soa kunt voorkomen of welke gevolgen het sturen van naaktfoto’s kan hebben.”

Wat betreft het plezierig maken van seks, ongeveer 93 procent had er nooit of zelden een gesprek over gehad met hun ouders. Informele seksuele voorlichting kwam vaker van vrienden of partners dan van ouders. Bovendien zei 17 procent dat hun seksuele ontwikkeling werd beïnvloed door de kerk.

“Deze mensen zijn niet getrouwd en relaties eindigen soms”, zei Van Dijk. “Hierdoor is de kans groot dat deze respondenten meerdere seksuele partners hebben. Dat zien we nu al. Op dit moment heeft 13 procent meer dan één seksuele partner gehad. Dat maakt het relevant om over dit soort onderwerpen te praten.”

Mobiele versie afsluiten