CDA-leider Hoekstra vindt regeren met de PPV ‘moeilijk voor te stellen’

Aankomend CDA-fractievoorzitter Wopke Hoekstra vindt het “moeilijk voor te stellen” dat zijn partij na de verkiezingen een kabinet met de PVV zou kunnen vormen. Zaterdag presenteerde de PVV haar verkiezingsprogramma en riep op tot een verbod op de verspreiding van ‘islamitische ideologie’. Ook partijleider Geert Wilders wil dat er een ministerie voor de-islamisering wordt opgericht en vindt dat tijdelijke asielvergunningen voor Syrische vluchtelingen moeten worden ingetrokken.

Hoekstra noemde zondag in WNL het PVV-programma ‘geen aanbeveling om samen te werken’. Hij voegde eraan toe dat het CDA alleen kan regeren met ‘partijen die de rechtsstaat serieus nemen en deze volledig onderschrijven’. Hoekstra hekelde de manier waarop de PVV omgaat met religie en andere vrijheden.

Rutte I

Tijdens het eerste kabinet-Rutte sloot het CDA zich na verhitte interne discussies wel aan in een coalitie met de PVV. Wilders toonde destijds wel steun voor de coalitie CDA, VVD, PVV, maar het kabinet viel binnen anderhalf jaar na een conflict over bezuinigingen.

Voormalig CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zei later dat hij niet meer met de PVV wilde regeren en dat samenwerking volgens Hoekstra “helemaal niet vanzelfsprekend” is. Hij verwees ook naar ‘het drama tijdens het eerste kabinet-Rutte’.

De huidige minister van Financiën zou zaterdag officieel verkozen worden tot partijleider van het CDA. Het proces werd echter verstoord door technische problemen bij een digitale conferentie. Zijn verkiezing is slechts een formaliteit, aangezien hij de enige kandidaat is.

Plaats een reactie