Burgemeesters waren “voorzichtig opgetogen” over het testvoorstel voor de heropening van een evenement

De 25 burgemeesters die de veiligheidszorg in hun regio vertegenwoordigen bij de Veiligheidsberaad zijn “voorzichtig verheugd” over het plan van het kabinet om de coronavirusmaatregelen stapsgewijs te versoepelen. De raadsvoorzitter en de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls noemden het plan ‘realistisch en doordacht’, meldt het ANP.

De Nederlandse regering maakte dinsdag bekend dat het haar goedkeuring heeft gegeven om het aantal evenementen met een beperkt aantal bezoekers uit te breiden, als onderdeel van een reeks experimenten om te kijken hoe verschillende sectoren veilig kunnen heropenen tijdens de aanhoudende pandemie. Honderden musea, culturele instellingen, conferentiecentra en stadions in het hele land zullen naar verwachting deze maand deelnemen aan het proefproject.

De Museumvereniging en de Nationale Monumentenorganisatie zijn verheugd om de komende weken op proef weer bezoekers te mogen verwelkomen. Vanaf volgende week kunnen bezoekers musea betreden met hun Museumkaart, reserveringsbewijs en de negatieve coronavirus-test, na het boeken van een tijdslot.

Om reizen te beperken, wordt bezoekers gevraagd om waar mogelijk een museum in hun thuisregio te bezoeken en een testlocatie te kiezen die het dichtst bij hen in de buurt is, maakte de Museumvereniging dinsdag bekend op hun website.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus, die regelmatig de vergaderingen van de Veiligheidsraad bijwoont, noemde het: “De eerste echte stappen richting heropening kunnen vanaf 20 april worden gezet.” Ook herhaalde hij dat sommige van de huidige beperkingen zeker tot de zomer van kracht zullen blijven.

Nederland heeft verklaard dat het zich ten doel stelt om begin juli ten minste een eerste vaccinatie met Covid-19 aan te bieden aan elke volwassene die er een wil. Tot dusverre hebben ongeveer twee miljoen volwassenen hun eerste injecties ontvangen, waarvan minder dan 900 duizend hun tweede hebben gekregen in een regime van twee doses. Er wonen 14,4 miljoen volwassenen in het land.

Volgende week zal het kabinet de uitwerking van de heropening pilot project afronden. Meer details zullen worden vrijgegeven tijdens een persconferentie op dinsdagavond met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge om het publiek op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen in het coronavirusbeleid.

Plaats een reactie