Site pictogram Financieel.com

Burgemeesters dringen aan op hardere aanpak georganiseerde misdaad

Tientallen burgemeesters hebben zich achter een brief geschaard waarin voorstellen worden gedaan om de criminaliteit te ondermijnen. Een van de aanbevelingen was om de productie van softdrugs in Nederland te legaliseren. De burgemeesters gaven ook aan dat er meer geld moet worden geïnvesteerd in de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

De illegaliteit van de productie van softdrugs drijft de prijzen op en maakt de handel in softdrugs aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad. “Wij pleiten voor het afschaffen van dit verdienmodel. We accepteren immers verkoop via regulering, dan moet ook de productie gereguleerd worden. Met legalisering haal je de poort naar de grote misdaad weg’, zegt burgemeester Hans Van Midden van Rosendaal.

De burgemeesters pleitten ervoor om criminelen ijveriger aan te pakken en meer geld te investeren in misdaadbestrijding. Dat vraagt ​​volgens de burgemeesters om een ​​investering in het gehele strafrechtsysteem, te beginnen met de toegenomen aanwezigheid van wijkagenten op straat.

Daarnaast adviseerden de burgemeesters om de capaciteit van het Openbaar Ministerie en de rechtbanken te vergroten. “Zaken blijven pijnlijk lang op zichzelf staan. Overtreders worden zelden vastgehouden in afwachting van hun proces en halen hun oude leven weer op’, zegt Van Midden.

Investeren in jeugdwerk en leraren die helpen signaleren en ingrijpen als jongeren dreigen over te gaan tot criminaliteit was ook een punt van de burgemeesters. “Voorkom dat ze de toekomstige bazen van de onderwereld worden”, drong Van Midden aan.

De opstellers van de brief benadrukten dat zij dagelijks te maken hebben met de gevolgen van het ondermijnen van criminaliteit. “Corruptie, bedreigingen, intimidatie, geweld en helaas steeds meer doden. Ook het aantal foutieve moorden neemt toe”, waarschuwde de burgemeester. ‘Staat je naam op een dodenlijst? Dan is je omgeving niet meer veilig.”

“Het is tijd voor actie”, zei Van Midden. Volgens Midden hebben de burgemeesters mogelijk te lang gewacht om hun stem te laten horen. Onder de burgemeesters die het stuk ondertekenden waren ook Paul Depla uit Breda, Koen Schuiling uit Groningen en Onno van Veldhuizen uit Enschede.

Mobiele versie afsluiten