Burgemeester Vught bezorgd over vervoer gevaarlijke criminelen van en naar zwaarbeveiligde gevangenis

By Jernst van Waal

Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught maakt zich grote zorgen over het vervoer van criminele leiders van en naar de zwaarbeveiligde gevangenis in zijn gemeente. De konvooien van pantserwagens met loeiende sirenes maken bewoners onveilig en vormen reële risico’s, zegt de burgemeester tegen De Telegraaf en de NOS. Hij pleitte opnieuw voor de bouw van een rechtbank bij de gevangenis, zodat er minder transporten nodig zijn.

“We hebben zo’n 300 ritten per jaar door onze stad, die gaan door woonwijken en over het spoor dat regelmatig wordt afgesloten zodat beveiligers met machinegeweren eruit kunnen”, zegt Van de Mortel tegen de NOS. “Dit soort transporten rijden met hoge snelheden langs basisscholen, langs sportactiviteiten. Dus het is gewoon veel, veel te gevaarlijk.”

Volgens de burgemeester hebben de veroordeelden in de zwaarbeveiligde gevangenis ook vaak veel geld en zijn ze bereid alles te doen om een ​​langdurige gevangenisstraf te voorkomen. “Het meest kwetsbare moment is het transport tussen de zwaarbeveiligde gevangenis aan de ene kant en de extra beveiligde rechtbank aan de andere kant”, aldus Van de Mortel. “Je hoeft alleen maar de krant open te slaan om te weten dat deze criminelen nergens bang voor zijn.” Hij verwees naar een rapport eerder deze maand dat Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het proces van de moord op Marengo, naar verluidt een gevangenisontsnapping zou plannen.

Van de Mortel denkt dat de oplossing een extra beveiligde rechtbank is op het terrein van de gevangenis. “Dat zeg ik nu al bijna twee jaar zodat er ook enorm veel kosten bespaard kunnen worden. Want wat denk je dat dit allemaal kost? Miljoenen per jaar om deze transporten te organiseren.”