Burgemeester Rome wil Feyenoord-fans uitsluiten van Europa League-duel met AS Roma

By Jernst van Waal

Verschillende Italiaanse kranten meldden dat Roberto Gualtieri, de burgemeester van Rome, er bij de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi op aandrong om Feyenoord-supporters te verbieden naar Rome af te reizen voor de kwartfinale van de Europa League op 20 april.

Vrijdag sprak de burgemeester van de Italiaanse hoofdstad zijn zorgen uit over de mogelijkheid van geweld. “Er is een zeer harde houding nodig om de stad en het land te beschermen, want we hebben in het verleden zeer ernstige geweldsincidenten gezien.” Hij voegde er verder aan toe dat de wedstrijd was gepland op de dag vóór de inspectie van het Bureau International des Expositions (BIE) voor de poging van Rome om Expo 2030 te organiseren. ” merkte hij op.

Gualtieri verwees naar de eerdere confrontatie tussen de twee teams in 2015, toen er gewelddadige rellen plaatsvonden tussen de Italiaanse politie en Feyenoord-fans na een Europa League-wedstrijd tegen AS Roma. De ventilatoren veroorzaakten grote schade aan het Piazza di Spagna en de Barcaccia-fontein. Vrijdag plaatste de sportkrant Corriere dello Sport een artikel met de kop: “De ultra-nachtmerrie keert terug naar Rome.”

Volgens La Gazzetta dello Sport is de kans groot dat het verzoek van Gualtieri wordt gehonoreerd. De krant herinnerde er vrijdag aan dat de autoriteiten de verkoop van kaartjes aan Feyenoord-supporters voor hun wedstrijd tegen SS Lazio, een ander voetbalteam uit Rome, afgelopen september al hadden verboden.

Verder meldt de krant dat Feyenoord-fans provocerende berichten zijn gaan publiceren op sociale media. De kans is dus groot dat het verzoek van de burgemeester opnieuw wordt ingewilligd.

Het is nog onduidelijk of de Rotterdamse autoriteiten Italiaanse supporters zullen toelaten bij de eerste wedstrijd in De Kuip op 13 april.