FINANCIEEL.com

Burgemeester opent International Nijmegen Marches met honderden fanfares

Burgemeester opent International Nijmegen Marches met honderden fanfares

De burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, opende zaterdagmiddag de Vierdaagse in zijn stad met de muziek van vele honderden fanfares. Op 22 podia in het centrum van Nijmegen speelden fanfares en fanfares tegelijkertijd een speciaal gearrangeerde versie van Celebration van Kool & the Gang. De Vierdaagse duurt tot en met vrijdag. Dinsdag start in Nijmegen de 105e Vierdaagse.

De Nijmeegse Vierdaagse wil zo divers en duurzaam mogelijk zijn. Daarom biedt het festival dit jaar op verschillende locaties in de stad duurzame maaltijden aan, waarbij wordt genoteerd hoeveel uitstoot het eten heeft veroorzaakt voordat het wordt verkocht. Zo kunnen bezoekers zelf bepalen hoe verantwoord ze willen eten. Volgens festivaldirecteur Joris Bouwmeister is er ook meer ruimte gemaakt voor mensen met een beperking en zijn er aparte programma’s voor jongeren, senioren en vluchtelingen toegevoegd aan het LHBTIQ+ festival Pink Wednesday op 19 juli. Pink Wednesday wordt afgesloten met een Pride Walk.

Bruls is trots op het grootste meerdaagse festival van Europa. Maar hij maakt zich zorgen over het afval dat achterblijft nadat feestvierders naar huis zijn gegaan. Afvalbedrijf Dar haalt in een week tijd meer dan 300 ton afval uit de stad. De Nijmeegse burgemeester wil dat volgend jaar 75 procent van alle kopjes, borden en ander materiaal herbruikbaar is. De vorig jaar geïntroduceerde ronde bekers zijn al een succes, aldus Dar. Zo werd ongeveer 58 procent van de bekers volledig hergebruikt, waarvan 2,4 miljoen nieuwe bekers zijn gemaakt.

Verder zal Bruls zondagochtend aanwezig zijn bij de Vierdaagsemis in de St. Stevenskerk in Nijmegen. Maandag legt de burgemeester een krans bij de militaire herdenkingsdienst op de Canadian Field of Honour Cemetery in Groesbeek. Op dit ereveld liggen 2619 voornamelijk Canadese soldaten begraven die zijn omgekomen bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks houden Canadese en andere militairen die deelnemen aan de Vierdaagse daar een ceremonie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert