Burgemeester Amsterdam, politie wil buitenlandse toeristen weren van cannabis coffeeshops

Amsterdam wil op termijn buitenlandse toeristen uit coffeeshops in de stad weren. De Amsterdamse samenwerking van burgemeester Femke Halsema, de districtspolitie en het stadsdeelkantoor van het Openbaar Ministerie hebben een plan opgesteld waarin hun visie voor de toekomst van coffeeshops wordt geschetst, waarbij het voorkomen dat toeristen er binnenkomen een belangrijk onderdeel van het plan is, aldus een brief. stuurden ze vrijdag naar de gemeenteraad.

Ondanks dat de stad het aantal coffeeshops de afgelopen twee decennia heeft teruggebracht van 283 naar 166, neemt de vraag naar softdrugs nog steeds toe, aldus burgemeester Femke Halsema. Sommige coffeeshops zagen hun omzet in die periode tussen de 75 en 200 procent stijgen. Volgens haar speelden ‘cannabistoeristen’ hierin een grote rol. “We hebben gezien dat veel groepen jongeren naar Amsterdam komen om een ​​coffeeshop te bezoeken”, schrijft ze.

Amsterdam heeft in het verleden besloten om bij coffeeshops geen gebruik te maken van een ‘resident-only’-criterium, omdat men zich zorgen maakt dat het verbieden van buitenlandse toeristen uit de coffeeshops alleen maar zal leiden tot meer illegale straathandel. Maar volgens Halsema bleek uit onderzoek nu dat een groot aantal buitenlandse toeristen aangaf niet meer naar Amsterdam te komen als ze geen coffeeshop konden bezoeken.

Dus hoewel het verbieden van buitenlandse toeristen uit coffeeshops nog steeds kan resulteren in een toename van illegale drugshandel, kan deze handel ook afnemen doordat er minder toeristen naar de stad komen. “De toestroom van toeristen heeft de afgelopen jaren al geleid tot een enorme toename van de straathandel, vooral in nepdope”, aldus Halsema. “Als we daar iets aan willen doen, moeten we ook minder potentiële klanten hebben.”

De exacte details van hoe buitenlandse toeristen uit coffeeshops worden geweerd, zoals tijdschema en handhaving, moeten nog worden uitgewerkt. Halsema wilde eerst weten wat de gemeenteraad – die volgens de burgemeester ‘traditioneel’ erg verdeeld is over het coffeeshopbeleid – van het idee dacht. “Maar ik zie niet echt een alternatieve oplossing”, zei ze.

Het doel is om “de vraag te verminderen en het aanbod kleiner en lokaaler te maken en zo een beheersbare en transparante cannabismarkt te realiseren”. Naast een bewonersregel voor coffeeshops wil de stad de lokale cannabismarkt gefaseerd gaan reguleren. De eerste stap is het invoeren van een keurmerk. Coffeeshops met een keurmerk mogen grotere voorraden cannabis in de winkel houden, waardoor koeriers – populaire doelwitten voor overvallen – de voorraad minder vaak hoeven aan te vullen.

Ook willen burgemeester, politie en officier van justitie voorkomen dat er monopolievorming ontstaat door het aantal coffeeshops dat een keten mag hebben te beperken.

Plaats een reactie