FINANCIEEL.com

Buitenlandse criminele bendes in toenemende mate betrokken bij vermogensdelicten in Nederland

Buitenlandse criminele bendes in toenemende mate betrokken bij vermogensdelicten in Nederland

Buitenlandse criminele bendes raken in toenemende mate betrokken bij vermogensdelicten in Nederland. Op basis van niet eerder vrijgegeven politiegegevens, geraadpleegd door het NPO Radio 1-programma van Omroep WNL, Het Misdaadbureau, werd gemeld dat bij 25 procent van de vermogensdelicten die vorig jaar werden gepleegd, de geïdentificeerde verdachte niet in Nederland was geboren, geen Nederlands adres bezat en evenmin werd vastgehouden. Nederlandse nationaliteit.

De stijging van 21 procent in 2021 naar 25 procent van vermogensdelicten gepleegd door niet in Nederland geboren personen is fors. De gepleegde misdaden omvatten diefstal van gps-apparaten van landbouwvoertuigen, zakkenrollen en diefstal van elektrische fietsen. Ook het aantal winkeldiefstallen en autodiefstallen neemt toe.

De in Nederland opererende criminele bendes komen uit verschillende regio’s, waaronder Oost-Europa, de Balkan en Zuid-Amerika. Volgens René Middag, coördinator mobiel banditisme van de Nationale Politie, dragen ook personen die de asielprocedure misbruiken om criminele activiteiten te ontplooien in heel Europa bij aan deze misdaden.

Middag waarschuwde ook voor nieuwe trucs die deze criminelen in heel Europa gebruiken, met name over de toename van inbraken met zuur. “Verschillende landen hebben gemeld dat ze lijden onder rondtrekkende bendes die een speciaal zuur gebruiken om de sloten van voordeuren te ‘smelten’, waardoor ze de voordeur met een schroevendraaier kunnen openen”, merkte Middag op, eraan toevoegend dat er tot nu toe geen incidenten zijn geweest. van deze aard gemeld in Nederland.

Middag vestigde ook de aandacht op een nieuwe tactiek, de ‘spuugtruc’. Bij deze strategie spuugt een crimineel opzettelijk op een voorbijganger en biedt vervolgens aan om te helpen de rotzooi op te ruimen. Tijdens de afleiding grijpen ze de kans om persoonlijke bezittingen te stelen. Een ander punt van zorg betreft neppolitieagenten die langs de weg zijn gestationeerd. Met valse politiebadges en -borden geven deze bedriegers aan dat chauffeurs moeten stoppen voor wat lijkt op een routinecontrole. Dit leidt er echter meestal toe dat de chauffeurs het slachtoffer worden van diefstal, contant geld of waardevolle apparatuur verliezen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert