Britse coronavirusstam gevonden op school waar de 38-jarige leraar uit de regio Rotterdam is overleden

By Jernst van Waal

Een uitbraak van de B117-mutatie van het SARS-CoV-2 coronavirus, die aanvankelijk in het Verenigd Koninkrijk opdook, hing samen met een cluster van coronavirusinfecties op de Willibrordschool, een basisschool ten noorden van Rotterdam. Een 38-jarige lerares die afgelopen donderdag is overleden was een van de mensen die positief testten op een coronavirus-infectie op school, al was het nog niet duidelijk of ze besmet was met de B117-variant.

“Dit is vreselijk”, zegt Saskia Schenning, voorzitter van het college van bestuur, tegen de Telegraaf. “Haar dood gebeurde onverwacht.”

Het bestuur zei op de website van de moederorganisatie van de school dat het geschokt was dat iemand “in de bloei van haar leven, die zo’n warm hart had voor haar school en onze stichting, er plotseling niet meer is.”

De school heeft sinds eind november ongeveer 40 coronavirusinfecties tussen leerlingen, ouders en docenten behandeld. Vijf van hen werden geïdentificeerd als dragers van de B117-mutatie, bevestigde de school nadat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge enkele details over het cluster had vrijgegeven. Tijdens het bron- en contactonderzoek werd geen directe verbinding met het Verenigd Koninkrijk gevonden.

In een interview met de regionale omroep Rijnmond zei Schenning dat het nog niet duidelijk was of de dood van de leraar te wijten was aan Covid-19, of dat zij een van degenen was die besmet waren met de Britse soort. NL Times beoordeelde twee dinsdag vrijgegeven rapporten van het RIVM waaruit bleek dat het bureau vorige week hoorde dat één persoon van 35-39 jaar stierf als gevolg van Covid-19, en dat de gedode persoon een vrouw was.

“We hebben geen idee hoe de infectie is ontstaan, maar we weten via de GGD dat er geen link is met Engeland”, zei Schenning tegen de omroep. “Dat is natuurlijk teleurstellend en zorgelijk. Wij zijn de eerste school in Nederland, dus jij weet dat er veel aandacht voor is. “

De school heeft twee locaties in Bergschenhoek, een dorp in de gemeente Lansingerland. Schenning zei dat ze niet dachten dat de uitbraak zich zo snel zou ontwikkelen. Uiteindelijk sloten ze op 11 december vrijwillig het eerste gebouw en drie dagen later het tweede. Alle scholen in Nederland kregen van het kabinet de opdracht om op 16 december hun deuren te sluiten.

Alleen al in december testten inwoners van Lansingerland meer dan 1050 keer positief op coronavirus, zo bleek uit gegevens van het RIVM. In de gemeente wonen ongeveer 62.500 mensen.

De ouders van Willibrordschoolstudenten, hun huisgenoten, schoolpersoneel en vrijwilligers zijn allemaal gevraagd om zich te laten testen op de coronavirusinfectie, vertelde Schenning aan Rijnmond. De lokale afdeling van de GGD GGD heeft op de testlocatie op Rotterdam The Hague Airport een speciale afdeling ingericht om monsters te nemen van de scholieren. De GGD werkt samen met het Erasmus Medisch Centrum om het cluster te onderzoeken.

“Dat de Britse variant nu op deze basisschool is ontdekt, is een schok”, aldus burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland, aldus het ANP. “Het zorgt voor meer onzekerheid; voor de school, de leerkrachten, de ouders en de kinderen. . Ik leef me in hen in. Ik roep alle ouders op om mee te doen aan het GGD-onderzoek. ”