FINANCIEEL.com

Brandwondenspecialisten waarschuwen voor barbecue-ongelukken in de zomer

Brandwondenspecialisten waarschuwen voor barbecue-ongelukken in de zomer

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn er tijdens de zomerdagen van dit jaar meerdere mensen in een van de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) beland als gevolg van een barbecue-ongeluk.

“Sommige mensen gebruiken nog steeds brandbare vloeistoffen om de barbecue aan te steken. Daarbij komt altijd een gaswolk vrij. Als er een enkele vonk bij betrokken raakt, ontstaat er een levensgevaarlijke vuurpijl”, zegt Kiran Baran, brandwondenspecialist bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. .

“Tot nu toe hebben we in ons centrum elf volwassenen met ernstige brandwonden behandeld. Daarnaast zijn er drie kinderen geweest. Veel van deze patiënten hebben brandwonden door het gebruik van brandbare vloeistoffen tijdens het barbecueën. Vaak zijn het familieleden of vrienden van de persoon die gebruikte de brandbare vloeistof die gewond zijn geraakt”, legde de dokter uit. Verlichtingskubussen zijn veiliger.

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn ook meerdere patiënten met ernstige brandwonden opgenomen. “We zien alleen het topje van de ijsberg. We hebben geen zicht op de patiënten die worden opgenomen in ziekenhuizen zonder brandwondencentrum”, zegt Ymke Lucas, brandwondenspecialist bij het Brandwondencentrum in Rotterdam.

Merit van Eck, brandwondenspecialist in het Martini Ziekenhuis in Groningen, dringt er bij mensen op aan om niet alleen kinderen maar ook huisdieren uit de buurt van de barbecue te houden.

Hete metalen glijbanen of ongelukken met gas op boten veroorzaken ook enkele brandwonden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert