Brand in Grieks vluchtelingenkamp een nachtmerrie, tijd voor NL om te helpen, zeggen Kamerleden

By admin

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos werd woensdagochtend in de vroege uurtjes bijna volledig verwoest door een brand. De ongeveer 13 duizend asielzoekers die in het kamp woonden, werden geëvacueerd. Linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA noemden de brand een nachtmerrie en riepen de Nederlandse regering op om hulp.

Lokale brandweerlieden meldden dat niemand gewond was geraakt bij de brand, hoewel een aantal mensen ademhalingsproblemen had door het inademen van rook. Enorme delen van het kamp brandden volledig af, zegt hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling tegen het AD.

De brand veroorzaakte veel paniek. Honderden asielzoekers probeerden te vluchten naar de haven van Mytilini, maar werden tegengehouden door de lokale politie. Grote aantallen inwoners vluchtten naar een aangrenzende olijfgaard. Het is onduidelijk wat er met hen zal gebeuren nu ze niet naar het kamp kunnen terugkeren, althans voorlopig. “We volgen de situatie nauwlettend en kijken wat we kunnen doen om zo snel mogelijk hulp te bieden”, aldus Arendsen.

Het overvolle vluchtelingenkamp ligt sinds donderdag in quarantaine, toen de eerste bewoner positief testte op het coronavirus, meldt AD. Sindsdien zijn in het kamp 35 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Volgens Arendsen is er onrust in het kamp sinds ze in quarantaine gingen. “Er is geen medisch plan van de Griekse regering om op te volgen en paniek te voorkomen”, zei ze tegen de krant. “De informatie van de Griekse regering is ook slecht.”

Nederlandse parlementariërs reageerden geschokt op nieuws over de brand. “Wat een ongelooflijke nachtmerrie”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter. “Brand in het overvolle vluchtelingenkamp Moria waar tienduizenden vluchtelingen opgesloten zitten vanwege corona. We kunnen en moeten deze mensen helpen en zorgen voor veiligheid. Het kan niet langer wachten.”

“Wat vreselijk en beangstigend. Waar al zo lang voor gewaarschuwd werd, werd nu werkelijkheid”, twitterde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “Brand, corona, chaos. Nederland kan niet meer wegkijken, maar moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”