Boetes voor het niet dragen van een helm bijna verdubbeld sinds 2017

By Jernst van Waal

Vorig jaar zijn er bijna 17.000 boetes uitgedeeld aan mensen die geen helm dragen op een motor, brommer, scooter of fiets met trapondersteuning – 6 procent meer dan twee jaar geleden. Het aantal boetes stijgt al jaren en is bijna verdubbeld ten opzichte van 2017, blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

De stijging van de afgelopen jaren is deels te verklaren door de invoering van een helmplicht voor bromfietsers in Amsterdam en Utrecht. Steeds meer mensen worden betrapt op een bromfiets zonder helm, maar ook voor andere berijders loopt het aantal boetes op. In totaal betaalden mensen vorig jaar ruim 1,7 miljoen euro aan boetes voor het niet dragen van een helm.

Het aantal boetes dat werd uitgedeeld aan mensen die geen helm droegen, nam vorig jaar landelijk toe, maar regionaal was er op veel plaatsen een afname. In onder meer Drenthe (-31 procent), Overijssel (-23 procent) en Gelderland (-21 procent) werden minder boetes uitgedeeld. Binnen de 20 grootste gemeenten werden in Rotterdam en Den Haag aanzienlijk meer boetes uitgedeeld. In Rotterdam is het aantal boetes bijna verdubbeld ten opzichte van 2020, terwijl in Den Haag sprake was van een stijging van 150 procent.

Als bestuurder of bijrijder van een motor of bromfiets is het dragen van een helm verplicht. Bij een bromfiets is dit niet het geval, tenzij er op de weg mee wordt gereden. Vanaf dit najaar of 1 jan. 2023 komt daar verandering in en zullen ook bromfietsers een helm moeten dragen, ook als ze op het fietspad rijden. Er is geen helmplicht voor mensen die op een elektrische fiets rijden.

Voor motorrijders is er volgens de SWOV, een onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid, bijna 70 procent minder kans op ernstig hoofdletsel en ongeveer 40 procent minder kans op dodelijk letsel. Het is niet precies bekend wat het veiligheidseffect is van een helm op een bromfiets. Zo’n helm moet aan dezelfde eisen voldoen, al rijdt een brommer langzamer.