Boerengroep belooft ‘hardste demonstraties ooit’ na milieubeleidsvergadering

By Jernst van Waal

De Farmers Defence Force is niet tevreden met de ontmoeting van vrijdag tussen boeren en het kabinet en denkt dat de protesten daardoor zullen escaleren. De organisatie werd vergezeld door een aantal andere boerengroepen, die ook hun ontgoocheling over de gesprekken uitten.

Volgens Jeroen van Maanen van de FDF waren boerenorganisaties teleurgesteld in het gesprek tussen boeren en stikstofmoderator Johan Remkes. De FDF spreekt namens acht boerenorganisaties die vrijdagmiddag deelnamen aan een debriefingbijeenkomst in Wageningen en naar eigen zeggen 95 procent van de landbouw vertegenwoordigen.

“Als ik de sfeer proef, denk ik dat je je kunt voorbereiden op de zwaarste demonstraties die FDF ooit heeft gehouden”, zegt FDF-voorman Mark van den Oever. Hij wilde niet specificeren wat voor soort demonstraties hij bedoelde. “Daar gaan we niet bij stilstaan, maar escaleren gaan we zeker doen. We komen altijd met iets bijzonders.”

The Farmers Defence Force was vrijdag niet aanwezig bij de bijeenkomst in Utrecht, waar boeren spraken met onder meer minister-president Rutte en met bemiddelaar Johan Remkes. Van den Oever is in overleg met de grootste overkoepelende organisatie, LTO Nederland. LTO maakte vrijdag bekend eind augustus aanwezig te zijn voor een vervolgoverleg over de stikstofcrisis.

Volgens Van den Oever is de kloof tussen het kabinet en de boeren groot. Hij vergelijkt het met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. “De impasse is groot, we zijn terug bij af”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat de boeren een toezegging van het kabinet wilden, die ze niet kregen. Nu “moeten we terug naar de oude strategie”, zei hij.

Vertegenwoordigers van andere boerengroepen wogen ook op de bijeenkomst op vrijdag. Voorzitter Henk Bleker van de Nederlandse Melkveehoudersbond zei dat boeren en het kabinet moeten praten over de feitelijke staat van de natuurgebieden, in plaats van ‘natuurboekhouding’, en vervolgens bekijken welke maatregelen per gebied nodig zijn. “Dan staan ​​wij ook open voor onze rol”, aldus Bleker. Hij was echter woedend dat het kabinet de kritische depositiewaarde (KDW), de hoeveelheid stikstof die een bepaald natuurgebied nog aankan, blijft aankaarten.

“Er moet een plan zijn, er moet een voorstel in onze richting komen. Tot dat moment kan er niets, helemaal niets, van ons worden verwacht”, zei Bleker.

Agractie noemde de bemiddeling van Remkes een mislukking. Voorman van Agractie Bart Kemp zei te verwachten dat het kabinet nu met iets komt. Volgens hem hebben Rutte en Remkes gezien dat het wantrouwen en de kloof groot is, en dat ze de boeren het niet eens kunnen worden. “Boeren zullen blijven vechten voor hun toekomst”, zei Kemp.

Van den Oever zegt geen beroep te willen doen op zijn achterban. “Deze boeren weten zelf heel goed wat ze wel en niet kunnen doen. Niemand is er voorstander van om asbest op de snelweg te gooien. Ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn. Maar kijk, het zijn natuurlijk ook onze supporters, we gaan niet verliezen gewicht.” Bij eerdere protesten werden voorwerpen met het kankerverwekkende asbest op de snelweg gegooid. De rommel moest door gespecialiseerde bedrijven worden opgeruimd, waardoor wegen langer afgesloten bleven.

Een politiewoordvoerder laat vrijdag weten dat er niet direct preventieve actie wordt ondernomen naar aanleiding van de uitlatingen van Van den Oever. “Het is niet zo dat de alarmfase één is met de politie, dat alle verlof wordt ingetrokken. Dat is echt niet het geval.”

De politie zal in plaats daarvan zoveel mogelijk informatie blijven verzamelen over bijvoorbeeld onaangekondigde protesten, aldus de woordvoerder. ‘Dat is wat we de hele tijd doen. Vandaag, gisteren, en we gaan door.’