Boeren demonstreren bij Canal Parade; NS verlengt treinen van en naar Amsterdam

By Jernst van Waal

De Canal Parade in Amsterdam is in volle gang en rondt een week vol Amsterdam Pride activiteiten af. De optocht eindigt rond 18.00 uur aan het Westerdok.

Duizenden toeschouwers stonden op de kades om 12.00 uur een vloot van 80 boten het Oosterdok uit te zien varen. De vloot werd aangevoerd door een boot van de gemeente Amsterdam, met aan boord een dansende burgemeester Femke Halsema.

Bezoekers kwamen van over de hele landkaart om mee te doen aan de optocht, aldus Het Parool. “Het is de eerste keer dat de pandemie komt, dus het is geweldig dat dit weer mogelijk is. We voelen ons trots en blij”, zeiden bezoekers Jorge en Nuno uit Portugal tegen de krant.

Koen Lemaire uit Amsterdam vertelde aan Het Parool dat de boot waarop hij met zijn vrienden vierde, 99 jaar oud was en elk jaar in Amsterdam Pride is. “Voor mij is de Pride het beste feest van het jaar”, zei Lemaire. “Het staat voor de tolerantie van Amsterdam.”

Ook boeren verschenen met hun tractoren op de optocht, wat volgens Het Parool voor gemengde reacties zorgde. Een tractor aan het Oosterdok, vergezeld van 10 demonstranten, werd opgehangen met een spandoek met de tekst “boeren kleuren je wereld”, meldde AT5. In de Hermitage waren nog vijf tractoren en een aantal boeren te vinden.

De boeren deelden zakdoeken, waaronder roze, uit die mensen konden dragen om steun te betuigen, aldus NH Nieuws. “We staan ​​in het alfabet van LGBTQ”, zegt de 54-jarige boerin Evalien tegen Het Parool. “De B staat ook voor boeren [boeren].”

Ondertussen zet de NS voor de Canal Parade langere treinen in naar Amsterdam, aangezien veel mensen voor het evenement van en naar Amsterdam Centraal Station moeten reizen. De maatregel geldt zowel voor heen- als terugreizen.