Black Lives Matter protest georganiseerd in Amsterdam

By admin

Maandagmiddag wordt in Amsterdam een ​​demonstratie gehouden om solidariteit te tonen met de mensen die protesteren tegen anti-zwart geweld in de Verenigde Staten. Het protest zal ook de aandacht vestigen op institutioneel racisme in Nederland en de rest van Europa, aldus de organisatoren op Facebook. Demonstranten worden opgeroepen om ervoor te zorgen dat ze zich houden aan de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het protest begint om 17:00 uur. om de Dam.

Sinds de dood van George Floyd in de Verenigde Staten op 25 mei zijn er in de Verenigde Staten meerdere Black Lives Matter-protesten geweest. Video van de arrestatie van Floyd dook online op en toonde een politieagent die minutenlang op de keel van de zwarte man knielde, terwijl Floyd vertelde dat hij niet kon ademen. Hij stierf korte tijd later in het ziekenhuis. De dood van Floyd was de laatste in een rij zwarte mensen die zijn omgekomen bij politiegeweld in de Verenigde Staten.

Het protest in Amsterdam op maandag zal “solidariteit tonen met de beweging in de VS en tegen anti-zwart geweld in Nederland”. In andere Nederlandse steden worden de hele week andere protesten georganiseerd, waaronder een demonstratie in Den Haag op dinsdag, aldus de organisatoren.

De organisatoren noemden een aantal incidenten in Nederland, waaronder de dodelijke arrestatie van Mitch Henriquez op een muziekfestival in Den Haag op 28 juni 2015. Twee bij deze arrestatie betrokken politieagenten kregen uiteindelijk voorwaardelijke gevangenisstraffen wegens doodslag, waartegen zij in beroep gingen. In hoger beroep werd de ene agent vrijgesproken en kreeg de andere opnieuw een voorwaardelijke straf.

Andere genoemde incidenten zijn onder meer de Belastingdienst die de tweede nationaliteit gebruikt als selectiecriterium om mensen of fraude te controleren, studies die discriminatie op de arbeidsmarkt aantonen en de reactie op protesten georganiseerd door Kick Out Zwarte Piet – inclusief massa-arrestaties in Gouda in 2014 en Rotterdam in 2016. “In de jaren daarna waren er herhaalde overtredingen tegen demonstranten tegen zwarte Piet, zowel door de politie als pro-Piet verdedigers. De aanval op de nationale manifestatie door KOZP was een dieptepunt in de Nederlandse democratie en de pretentie van gelijkheid rechten voor zwarte mensen ‘, aldus de organisatoren.

1 juni markeert het begin van de jaarlijkse Keti Koti-maand in Nederland. Keti Koti-dag op 1 juli markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Vanwege het coronavirus moest de gebruikelijke opening van Keti Koti-maand op de Dam worden geannuleerd. “Vanwege de huidige opstand van wereldwijd anti-zwart racisme nodigen we je nog steeds uit om deel te nemen aan een protestactie op deze belangrijke dag. We roepen alle mensen op om solidariteit te tonen met de demonstranten in de VS en om stelling te nemen tegen institutioneel racisme in Nederland en Europa ‘, aldus de organisatoren.

Deze demonstratie zal worden gehouden met het oog op sociale afstandsmaatregelen om een ​​uitbraak van het coronavirus te voorkomen. “We roepen alle deelnemers op om een ​​masker of gezichtsbescherming te dragen en te allen tijde 1,5 meter afstand te houden. Als u symptomen heeft, blijf dan thuis!” Mensen die in risicogroepen van het coronavirus zitten, worden geroepen om de demonstratie vanuit huis te volgen.