Bijwerkingen van het Covid-19-vaccin werden niet opgesplitst naar geslacht: rapport

By Jernst van Waal

Onderzoek naar de bijwerkingen veroorzaakt door vijf Covid-19-vaccins gaf niet aan of de bijwerkingen verschilden tussen mannen en vrouwen, ondanks dat vier van de vaccinproducenten de werkzaamheid onderzochten op basis van geslacht. Tot nu toe heeft het Nederlandse bijwerkingenonderzoekscentrum Lareb gezegd dat bijna 87 procent van alle gerapporteerde bijwerkingen afkomstig is van vrouwen.

Onderzoeksjournalistiek platform Investico publiceerde de bevinding woensdag in samenwerking met Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer. Reporters analyseerden de klinische rapporten van Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V en Janssen, de laatste is de Leidse vaccinontwikkelaar van Johnson & Johnson. Geen van de bedrijven heeft hun gegevens over bijwerkingen opgesplitst naar geslacht. AstraZeneca was de enige van de vier die volgens Investico de werkzaamheid van het vaccin niet op basis van geslacht rapporteerde.

Voor het Europees Medisch Agentschap is een geslachtsspecifieke analyse van bijwerkingen geen verplichte vereiste voor goedkeuring van het vaccin.

Wereldwijd hebben vrouwen veel meer bijwerkingen gemeld dan mannen, meldde Investico. Alleen al in Nederland ontving Lareb van 26 duizend mensen meldingen over de 152 duizend bijwerkingen die zij ondervonden na een Covid-19-vaccinatie. Naar schatting 86,6 procent van de klachten werd ingediend door vrouwen. Sommige incidenten omvatten zware reacties zoals trombose na toediening van het AstraZeneca-vaccin of een zware allergische reactie op de Pfizer- en Moderna-vaccins.

“Waarom vrouwen vaker klachten melden, weten we niet”, zegt Lareb-directeur Agnes Kant. Ze zei dat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat veel jonge vrouwen in de gezondheidszorg werken en daarom eerder zijn ingeënt. Er is ook gespeculeerd dat gezondheidswerkers de bijwerkingen die ze ervaren vaker zullen melden.

“Ervaren ze meer symptomen? Hebben ze daadwerkelijk klachten? Gaan ze eerder alarm? ” Vroeg Kant zich af.

Door de data niet naar geslacht te verdelen, denkt UMC Maastricht-onderzoeker Chahinda Ghossein-Doha dat er een belangrijke kans is gemist. Over het algemeen leek het coronavirus mannen en vrouwen anders te treffen. Mannen zullen eerder overlijden aan Covid-19, terwijl vrouwen meer vatbaar zijn voor langetermijneffecten van de ziekte. “Wetenschappelijk gezien kun je niet ontkomen aan onderzoek naar het verband tussen seks en Covid-19, of de behandelmethoden en medicatie”, zei Ghossein-Doha tegen Investico.

Apothekers zijn van mening dat andere factoren, zoals leeftijd, een meer doorslaggevende rol spelen. “Leeftijd heeft een veel grotere impact omdat het immuunsysteem met de persoon ouder wordt, waardoor het vaccin bij ouderen minder effectief is”, zegt Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland.