Bijna 9.000 meer coronavirusinfecties; Ziekenhuisgevallen stijgen

By Jernst van Waal

Het aantal dagelijkse SARS-CoV-2-infecties blijft stijgen in Nederland. Zaterdag meldde het RIVM 8.868 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 8 januari. De eendaagse telling op zaterdag was 16 procent hoger dan de vorige dag en ook 16 procent hoger dan vorige week.

Dit duwde het zevendaagse voortschrijdende gemiddelde verder omhoog, dat nu op 7.268 staat. Het totale aantal nieuwe besmettingen voor deze week bedroeg 43.852, een stijging van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorige week.

De drie steden met het hoogste aantal nieuwe besmettingen op zaterdag waren Rotterdam (477), Amsterdam (385) en Den Haag (220). In Rotterdam is het aantal besmettingen met 82 procent gestegen ten opzichte van vorige week. In de hoofdstad was de stijging afgelopen zaterdag 20 procent. In Den Haag namen de besmettingen met 36 procent toe.

Ziekenhuisopnames stijgen met negen procent

Ook het aantal Covid-19-gevallen in ziekenhuizen blijft stijgen. Zaterdag meldde het patiëntencoördinatiecentrum LCPS in totaal 2.238 Covid-19-patiënten. Dat zijn er 17 meer dan de vorige dag en negen procent meer dan vorige week. Het aantal ziekenhuispatiënten is de afgelopen week gestaag gestegen. Als we deze trend volgen, kunnen we verwachten dat het aantal patiënten rond deze tijd volgende week rond de 2.450 zal zijn.

Het aantal patiënten dat op intensive care-afdelingen wordt behandeld, neemt gestaag toe. Momenteel worden 643 patiënten behandeld op de IC, een netto toename van 18 ten opzichte van vrijdag. Nog eens 1.595 patiënten worden behandeld in de reguliere zorg, een daling van één patiënt ten opzichte van de dag ervoor.

Ziekenhuizen breiden daarom geleidelijk hun personeelsbestand uit. Dit is in lijn met de verwachtingen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Nederlandse netwerk voor acute zorg LNAZ, kondigde aan dat “omwille van de continuïteit van de zorg, de ROAZ-regio’s zich momenteel voorbereiden om hun gezamenlijke IC-capaciteit in de loop van volgende week op te schalen naar 1.450 bedden.”

Tussen de middagen van vrijdag en zaterdag namen ziekenhuizen 347 nieuwe coronaviruspatiënten op. Onder hen werden 296 op reguliere zorgafdelingen geplaatst, een stijging van tien procent ten opzichte van vorige week. Nog eens 51 patiënten werden verplaatst naar de intensive care, zes procent minder dan vorige week.

Nog eens 50.000 mensen krijgen een vaccin

In de periode tussen vrijdag en zaterdag werden nog eens 55.472 mensen ingeënt. Het brengt het aantal inentingen in de afgelopen zeven dagen op 282.679. Tot nu toe zijn 2.323.611 jabs geplaatst.

Volgens het RIVM zijn nog eens 29 sterfgevallen gemeld als zijnde veroorzaakt door Covid-19. Dat bracht het zevendaagse gemiddelde op 27. Dodelijke gevallen van de coronavirusziekte waren deze week met negen procent gedaald, lieten de gegevens van het RIVM zien.

Tot op heden hebben 1.245.007 mensen in Nederland positief getest op de SARS-CoV2-infectie. Dat omvat 16.450 mensen die stierven aan Covid-19.