Bijna 8.200 nieuwe besmettingen met het coronavirus; Nieuw record zet het weektotaal op 53.700

By Jernst van Waal

Nederland vestigde voor de zesde keer in een week een dagrecord voor het aantal nieuwe SARS-CoV-2 coronavirusinfecties met 8.184 meldingen van het RIVM op zondag. Het bracht het totaal voor de week op 53.707, een stijging van 38 procent ten opzichte van de voorgaande maandag-zondagperiode.

Het weektotaal was slechts 1.800 minder dan het aantal geregistreerde infecties gedurende de hele maand september. Sinds eind februari zijn in totaal 228.234 mensen positief getest op de virale infectie.

Het nieuwe hoogste punt op zondag was ook 28 procent hoger dan afgelopen zondag. Amsterdam (726), Rotterdam (616) en Den Haag (345) waren volgens de nieuwe gegevens de drie steden met de meeste besmettingen. Voor Amsterdam was dat een stijging van 73 procent ten opzichte van een week eerder, en voor Rotterdam met 64 procent. De cijfers in Den Haag stegen aanzienlijk, maar minder dramatisch, waarbij die stad een stijging van 26 procent liet zien.

Nog eens 206 inwoners van Nederland met de coronavirusziekte zijn de afgelopen 24 uur opgenomen in ziekenhuizen. Het dodental in het land steeg tot 6.751, waarbij het RIVM erkende dat er nog 15 doden verband hielden met de infectie

Er waren zondag 1.652 patiënten met Covid-19 in behandeling in Nederlandse ziekenhuizen, een stijging van 34 procent in een week. Het huidige patiëntentotaal is de afgelopen zeven dagen met gemiddeld 4,3 procent per dag gestegen. Als een stijging in dat tempo doorgaat, zouden er eind volgende week meer dan 2.200 patiënten zijn.

Het totaal van de ICU en niet-ICU-patiënten gecombineerd voor de meeste Covid-19-patiënten sinds 9 mei. Intensive care-patiënten waren goed voor 364 van het totaal, een stijging van 12 vanaf zaterdag, met nog eens 1.288 buiten de ICU, een stijging van 72.

De gecombineerde toename van 84 patiënten was het meest sinds dinsdag. De grotere toename kan te wijten zijn aan ziekenhuispersoneel in het weekend, waardoor soms de tijd die nodig is om een ​​patiënt te ontslaan, toeneemt.

“De grotere toename van het aantal opgenomen covid-patiënten in de afgelopen 24 uur wijkt niet af van de trend van de afgelopen weken”, zegt Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners. “De toename varieert van dag tot dag, afhankelijk van het aantal nieuwe patiënten en het aantal ontslagen uit het ziekenhuis.”

Tot op heden zijn 3.830 intensive care-patiënten behandeld voor de coronavirusziekte, waaronder 994 mensen die het leven lieten op de IC. Nog eens 2.233 werden uiteindelijk ontslagen.

Sinds eind februari zijn minstens 13.852 mensen in het ziekenhuis opgenomen voor Covid-19.