Bijna 65.000 ongeldige post-in-stembiljetten in de verkiezingen van maart

By Jernst van Waal

Stemmen van ongeveer 65.000 mensen ouder dan 70 werden niet meegeteld bij de verkiezingen in maart omdat ze niet correct waren uitgebracht. Dat aantal was gelijk aan het aantal stemmen dat nodig was om een ​​politicus te kiezen voor een van de 150 zetels in de Tweede Kamer, meldde de NOS in samenwerking met de Open State Foundation.

De organisaties ontdekten dat de meest voorkomende fout bij het insturen van een stembiljet per post was dat de kiezer geen stempas, of ‘stempas’, een speciaal document dat aan in aanmerking komende kiezers werd gegeven, had opgenomen. De andere veelgemaakte fout waren verzegelde enveloppen die helemaal geen stembiljet bevatten. Deze stemmen werden vervolgens opzij gezet, extra kritisch bekeken en uiteindelijk weggegooid.

Aan het einde van de verkiezingen meldde de Kiesraad dat 0,29 procent van de gemailde stemmen ongeldig was verklaard. Dit aantal omvatte echter niet de via de post ontvangen stemmen die al opzij waren gezet voordat het tellen begon. Het is nu duidelijk dat ongeveer zes procent van de kiezersenveloppen die per post werden ingediend, niet werden meegeteld.

Toen de meerdaagse periode van persoonlijk stemmen vorige maand begon, herinnerde de Nederlandse regering de kiezers er echter ook aan dat sommige bekende fouten op het laatste moment konden worden gecorrigeerd. De regering zei bijvoorbeeld dat mensen die vergaten hun stempas met hun stembiljet op te sturen hun pas toch mee konden nemen om te stemmen op een stembureau.

In totaal zijn 1.069.048 ingestuurde stembiljetten correct ingediend en geteld als onderdeel van het aantal stemmen. De opkomst bij de verkiezingen van maart was 10.422.852, of 78,7 procent van de in aanmerking komende kiezers.

Vanwege het coronavirus heeft het kabinet 70-plussers de mogelijkheid gegeven om per post te stemmen bij de algemene verkiezingen. Het was de eerste keer dat stemmen via e-mail in eigen land werd gebruikt.