Bijna 50 nieuwe gevallen van apenpokken in Nederland

By Jernst van Waal

Inmiddels is bij 211 mensen in Nederland het apenpokkenvirus vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Dat zijn er 44 meer dan woensdag, toen het RIVM 167 gevallen meldde. Het instituut ziet het aantal nieuwe gevallen per week toenemen.

Het is echter moeilijk te zeggen hoe snel de epidemie toeneemt, vanwege de lange incubatietijd, aldus het RIVM. Het instituut is van plan volgende week meer informatie te delen.

De meeste mensen met het virus zijn mannen die seks hebben met mannen. Gezondheidsautoriteiten benadrukken dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die besmet is. De diensten verwachten dat het aantal besmettingen in Europa voorlopig zal toenemen.

Degenen die apenpokken oplopen, kunnen last hebben van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algemene malaise. Na een paar dagen verschijnt er uitslag met blaren op de huid. Meestal worden mensen niet erg ziek van een infectie. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, kinderen en zwangere vrouwen.

De regel is dat mensen die direct contact hebben gehad met een besmette persoon drie weken in quarantaine moeten en zich moeten onthouden van intiem contact, zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Mensen met het apenpokkenvirus moeten nog drie weken in isolatie.