FINANCIEEL.com

Bij1 verdwijnt uit Amsterdam omdat gemeenteraadsleden zich afscheiden over onveilige werkcultuur

Bij1 verdwijnt uit Amsterdam omdat gemeenteraadsleden zich afscheiden over onveilige werkcultuur

De Amsterdamse gemeenteraadsleden Jazie Veldhuyzen en Nilab Ahmadi splitsen zich af van Bij1. Ze gaan verder als hun eigen factie, zeiden ze tegen NRC. Het derde Bij1-wethouderschap splitste zich vorig jaar af, waardoor de partij nu uit de Amsterdamse gemeenteraad is verdwenen.

Ahmadi en Veldhuyzen zeiden tegen de krant dat ze zich in Bij1 te “sociaal-emotioneel onveilig” voelden om nog langer in de partij te blijven. Ze beschreven de partij als een “giftige, structureel onveilige omgeving” vol wantrouwen, machtsmisbruik en “een gebrek aan transparantie en interne democratie”.

Veldhuzyen zit sinds september vorig jaar thuis met een burn-out. De constante strijd in de partij is “fysiek en mentaal te zwaar”, zei hij tegen de krant.

“We hebben het punt bereikt waarop er onoverkomelijke morele, principiële en politieke bezwaren zijn om voor deze partij te blijven staan”, zei Veldhuyzen.

De Amsterdamse factie van Bij1 kampt al enige tijd met conflicten. Eind 2021 stemden leden Ahmadi van niet in aanmerking komend naar een verkiesbare plek op de kandidatenlijst van de partij. Het bestuur van de Amsterdamse fractie uitte beschuldigingen van stemfraude en trad daarop af. Een intern onderzoek heeft geen aanwijzingen gevonden voor fraude.

Ahmadi en Veldhuyzen zijn van plan om vanaf september samen verder te gaan in de Amsterdamse gemeenteraad. Ze volgen “de politieke lijn van Bij1”, werken “tegen uitsluiting” en “voor de meest gemarginaliseerden in de samenleving”. Ze willen ervoor zorgen dat “echte volksvertegenwoordigers op straat en in de wijken aanwezig zijn”.

Bij1-leider Sylvana Simons en het landelijke partijbestuur zullen in de pers niet reageren op het vertrek van Ahmadi en Veldhuyzen, zegt een woordvoerder tegen NRC.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert