Bezorgdheid over advies voor basisschoolleerlingen die risico lopen

By Jernst van Waal

De raad voor basisscholen PO-Raad maakt zich zorgen over het effect van de sluiting en sluiting van scholen op jonge leerlingen en de begeleiding die ze krijgen om middelbare scholieren te worden. De zorg was vooral aanwezig bij kinderen in kwetsbare posities die mogelijk niet dezelfde ondersteuning en toegang tot hulpmiddelen voor afstandsonderwijs hebben als hun meer bevoorrechte leeftijdsgenoten, meldt de NOS.

De PO-Raad riep leraren daarom op om kinderen liever het voordeel van de twijfel te geven. Als de docent bijvoorbeeld aarzelt om een ​​leerling vmbo-t of havo aan te bevelen, geef dan liever het hogere advies. Middelbare scholen zouden ook extra goed moeten letten op of kinderen op het juiste niveau zitten en selectietijden moeten uitstellen door brede schakelklassen in te zetten, stelde de raad voor.

Andere onderwijsinstellingen steunen deze oproep, waaronder lerarenvakbond AOb, de vereniging van schoolleiders AVS en de raad voor middelbare scholen VO-Raad.

Schooladvies, waarin leraren hun mening geven op welk niveau leerlingen in het laatste jaar van het basisonderwijs het voortgezet onderwijs moeten voortzetten, wordt vaak in februari gegeven. In april schrijven de leerlingen hun eindtoets. Op basis van die resultaten kan het definitieve schooladvies worden bijgesteld. Vorig jaar werden de eindtoetsen afgelast vanwege de coronaviruspandemie, dus het schooladvies van leerlingen was uitsluitend gebaseerd op wat hun leraren te zeggen hadden.

De PO-Raad verwacht dit jaar dat de uiteindelijke toetsresultaten meer zullen afwijken van de adviezen van docenten, omdat kinderen geen goede gelegenheid hebben gehad om zich voor te bereiden op hun eindtoets. “Niet elk kind zal dit jaar tijdens de eindtest zijn volledige potentieel kunnen laten zien, en dat geldt nadrukkelijk voor degenen die thuis niet de juiste ondersteuning kunnen krijgen”, aldus de raad. De hoop van deze kinderen is daarom gevestigd op meer begrip en clementie van hun leraren, aldus de raad.

Plaats een reactie