FINANCIEEL.com

Bereid je nu voor op extreme hitte, zegt Rode Kruis in oproep aan overheden wereldwijd

Bereid je nu voor op extreme hitte, zegt Rode Kruis in oproep aan overheden wereldwijd

Het Rode Kruis roept regeringen op zich voor te bereiden op extreme hitte. De hulporganisatie pleit nu voor maatregelen en zegt dat extreme hitte niet langer binnen handbereik is. “Als we ons niet aanpassen, kunnen we de komende jaren een ongekende stijging van de sterftecijfers door die hitte verwachten”, zegt Fleur Monasso, programmamanager bij het Rode Kruis Klimaatcentrum in Den Haag.

Eerder deze week verscheen een studie waaruit bleek dat vorig jaar tijdens de Europese zomer ruim 61.000 mensen stierven als gevolg van de hitte. Als er niets wordt gedaan om mensen te beschermen tegen stijgende temperaturen, zullen tegen 2030 elke zomer ongeveer 68.000 mensen in Europa sterven aan hitte, schatten de onderzoekers.

Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Momenteel is het ook erg warm in delen van Europa. Vorige week was volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) wereldwijd de warmste week ooit gemeten en juni was de warmste juni tot nu toe. In het zuiden van Europa wordt het de komende dagen bloedheet en in Italië en Spanje kan het kwik oplopen tot boven de 45 graden.

“Hittegolven behoren nu al tot de dodelijkste natuurrampen waarmee we wereldwijd worden geconfronteerd”, zegt Monasso. “Klimaatverandering verhoogt ook aanzienlijk de waarschijnlijkheid, intensiteit, frequentie en duur van hittegolven.” Het Rode Kruis roept daarom wereldwijd overheden op om actie te ondernemen.

Ook het Rode Kruis deed een aantal aanbevelingen. Ze zeiden dat het voor overheden verstandig zou zijn om te investeren in lokale warmteplannen en groenere steden met meer bomen, parken en schaduwrijke plekken. Er moet ook extra aandacht zijn voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Deze groepen moeten vooraf worden geïnformeerd als er een hittegolf dreigt.

Mensen die buiten werken, moeten eerder op de dag kunnen beginnen met hun dagelijkse taken en voldoende waterpunten en pauzes hebben, gaf het Rode Kruis als voorbeeld.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert