Belg wint marathon Rotterdam en breekt Europees record

By Jernst van Waal

De Belgische atleet Bashir Abdi won officieus de Marathon van Rotterdam in een Europees record van 2 uur, 3 minuten en 35 seconden. Abdi was de eerste Europeaan in 23 jaar die de race in Rotterdam won.

De 32-jarige verbeterde het vorige Europese record van Kaan Kigen Özbilen uit Turkije. Hij liep de marathon van Valencia in 2015 met een tijd van 2.04.16.

Abdi kwam na de 36e kilometer aan de leiding. Keynan Marius Kipserem werd ongeveer een halve minuut na Abdi tweede, 16 seconden later gevolgd door de Ethiopiër Dawit Wolde.

De drie mannen bleven tegen het einde van de race dicht bij elkaar, maar Abdi kon in de laatste zes kilometer vooraan blijven.

Abdi won afgelopen zomer ook Olympisch brons op de spelen in Tokio.

De winnende tijd was onder de 2.03.39 waarmee de Ethiopische Tamriat Tola afgelopen zondag de marathon van Amsterdam won.

Roy Hoornweg legde de marathon af als snelste Nederlandse loper in 2.16.38. Het was boven zijn beoogde eindtijd van 2.13 maar de 32-jarige uit Papendrether was blij met het resultaat.

“Als jongen was ik hier altijd om te kijken en wilde ik marathonloper worden. Ik heb mijn hele leven ernaar uitgekeken om mee te doen aan de marathon en het is eindelijk zover”, zegt Hoornweg tegen de NOS.

De snelste vrouw in de race was de Keniaanse Stella Barsosio. Ze eindigde met 2.22,08 nog steeds boven het record van 2.18.58 van de Ethiopische Tiki Gelana in 2012. De snelste Nederlandse vrouw was Tirza van der Wolf met een tijd van 2.34.52.