FINANCIEEL.com

Beleggers dringen er bij chemische bedrijven op aan te stoppen met de productie van PFAS

Beleggers dringen er bij chemische bedrijven op aan te stoppen met de productie van PFAS

Een grote groep institutionele beleggers heeft er bij chemische bedrijven op aangedrongen te stoppen met de productie van PFAS, waarbij ze de kankerverwekkende stoffen omschrijven als ‘het nieuwe asbest’. In een brief aan de CEO’s van de vijftig grootste chemische bedrijven ter wereld waarschuwden zij dat PFAS-gebruikers en -fabrikanten te maken krijgen met “grote aansprakelijkheids- en verzekeringsrisico’s” die de “langetermijnwaarde” van de bedrijven aanzienlijk zouden kunnen schaden.

De brief is geschreven door het Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC), een groep institutionele beleggers met meer dan 10 biljoen dollar aan activa onder hun beheer. Tot de groep behoren onder meer Allianz Investment Management en Storebrand Asset Management.

De investeerders drongen er bij de chemische sector op aan veiliger alternatieven te vinden voor de gevaarlijke PFAS en transparant te zijn over hun plannen om het gebruik ervan terug te dringen en te stoppen. Dat is niet alleen goed voor het milieu en de volksgezondheid, maar ook voor de bedrijven zelf, zeggen ze.

IIHC vergeleek PFAS met asbest. “Cennia lang stond asbest bekend als het magische mineraal, ondanks vroege gezondheidsproblemen die uiteindelijk leidden tot rechtszaken en talloze faillissementen die tot op de dag van vandaag voortduren”, aldus de investeerders. “De gevaren van PFAS werden ook al vroeg onderkend, maar de productie bevindt zich vandaag de dag op een recordhoogte.”

Er is al een stortvloed aan PFAS-gerelateerde letselrechtszaken in de Verenigde Staten, en sommige duiken op in Europa, waarschuwden de investeerders. In Nederland lopen zaken tegen bijvoorbeeld 3M en Chemours. Het eerste faillissement vond dit jaar plaats en er zullen er naar verwachting nog meer volgen, zeiden ze. De Verenigde Staten en de Europese Unie werken al aan een verbod op PFAS. Het is tijd dat de chemische sector verder gaat.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert