Site pictogram Financieel.com

Bedreigingen gestuurd naar de leider van de publieke omroep over plannen om de productie van “nepnieuws” te bestraffen

De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond NPO-bestuursvoorzitter Frederiek Leeflang vanwege ernstige bedreigingen die ze onlangs ontving, bevestigt de woordvoerder van Leeflang aan BNR. Andere bronnen bij de NPO vertelden de omroep dat de bedreigingen kwamen van sympathisanten van omroep Ongehoord Nederland.

De NPO en Ongehoord Nederlands raken slaags na een melding van ombudsman Margot Smit die de omroep beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws. De NPO wil sancties opleggen aan de omroep wegens het overtreden van haar journalistieke code. Ongehoord Nederland heeft nog een week om te reageren op de sancties.

Ongehoord Nederland zegt tegen BNR geen idee te hebben wie Leeflang bedreigt. “We zijn niet op de hoogte van mogelijke dader(s) of achtergrond van afzender(s). Als Ongehoord Nederland distantiëren we ons scherp van elke bedreiging, zowel fysiek als verbaal, jegens journalisten of mensen werkzaam in de media.”

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zei op Twitter dat hij voor het zomerreces een parlementair debat wil over persveiligheid in Nederland.

Ongehoord Nederland leidde eerder tot parlementaire verontwaardiging met een uitzending over vervangingstheorie.

Mobiele versie afsluiten