BBB wordt waarschijnlijk de grootste partij in zeker 13 waterschappen

By Jernst van Waal

De BoerBurgerBeweging (BBB) ​​wordt waarschijnlijk de grootste partij in zeker 13 waterschappen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Vereniging van Nederlandse Waterschappen. Ook WaterNatuurlijk en linkse partijen hebben veel succes gehad. De definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt volgende week verwacht.

De vereniging maakte vrijdagmiddag bekend dat ze stemmentellingen heeft ontvangen van 15 van de 21 waterschappen in Nederland. Op basis van deze voorlopige resultaten zal BBB naar verwachting het hoogste aantal zetels van 13 waterschappen binnenhalen. WaterNatuurlijk, een samenwerkingsverband tussen GroenLinks, D66 en Volt voor de waterschapsverkiezingen, is op dit moment de grootste partij van vijf waterschappen. Ook andere partijen, zoals de PvdA en dierenrechtenpartij PvdD, zullen naar verwachting zetels winnen.

De rechtse nieuwkomer JA21 gaat voor het eerst meerdere waterschappen binnen. De resultaten van de VVD lopen sterk uiteen per waterschap, terwijl het CDA overall zetels lijkt te verliezen. Ook 50Plus blijft achter bij de resultaten in 2019.

Met resultaten beschikbaar van 15 van de 21 waterschappen bedraagt ​​de voorlopige opkomst 53,7%. In 2019 was de opkomst 51,3%. De definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt op zijn vroegst op 23 maart bekend gemaakt. Het samenstellen van de uitslag duurt langer omdat gemeenten eerst de stemmen tellen voor de Provinciale Statenverkiezingen. De hogere opkomst zorgde dit jaar ook voor vertragingen in het telproces.

In Nederland beheersen waterschappen een breed scala aan zaken, zoals waterbeheer, overstromingspreventie en droogteparaatheid. Ze nemen ook beslissingen tijdens stormen, zoals het pompen van water, en helpen bij de planning, het onderhoud en de bediening van dijken en sluizen. Ze kunnen ook worden betrokken bij de waterzuivering.