Basisscholen openen 11 mei, Covid-19 beperkingen tot 19 mei: kabinetsplan lekt

By admin

Nederlandse basisscholen gaan waarschijnlijk op 11 mei weer open voor studenten volgens een uitgelekt plan van omroep RTL Nieuws. De meeste andere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zullen grotendeels blijven bestaan, tenminste tot en met 19 mei.

Het kabinet zou later op dinsdagmiddag een definitieve beslissing nemen. Premier Mark Rutte zou het plan naar verwachting tijdens een persconferentie in Den Haag om 19.00 uur onthullen, waardoor de cafés en restaurants na de eerste afloop van 28 april waarschijnlijk nog drie weken gesloten blijven, met een verbod op grote evenementen die tot en met september worden verlengd 1 zoveel burgemeesters gevraagd.

Schoolbestuurorganisaties zullen de details van een eventuele heropening met het ministerie van Onderwijs moeten uitwerken. Dat houdt in dat wordt besloten of scholen leerlingen in kleine groepen de hele dag door opsplitsen, verschillende groepen leerlingen op afwisselende dagen of gefaseerd binnenhalen van studenten, aldus bronnen bij RTL Nieuws. Het rapport was vergelijkbaar met andere uitgelekte informatie die de hele dag werd gerapporteerd.

Kinderdagverblijven, naschoolse opvang en speciaal onderwijs zouden ook weer aan het werk mogen als ze dezelfde richtlijnen volgen die basisscholen met het ministerie van Onderwijs hebben opgesteld. Het Outbreak Management Team van de overheid classificeerde het risico voor de volksgezondheid als “beheersbaar” als de onderwijs- en kinderopvangsector na de vakantieperiode van mei weer opengaat.

Sportactiviteiten voor kinderen tot 12 jaar zijn ook toegestaan ​​zonder fysieke afstand van elkaar te hoeven houden. Kinderen tussen 12 en 18 jaar mogen deelnemen aan sportactiviteiten op een afstand van 1,5 meter van elkaar, aldus de omroep.

Zoals verwacht mogen ook tandartsen en mondhygiënisten oefenen, maar over andere nauw contactberoepen is geen besluit genomen. Eerder op dinsdag zei een groep die haarstylisten, kappers en schoonheidsspecialisten vertegenwoordigde dat ze een protocol hadden dat ze bereid waren ter beoordeling in te dienen, zodat ze het ook opnieuw konden openen.

Hoewel het laatste rapport van RTL Nieuws zei dat zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, tot en met 19 mei gesloten zouden blijven voor bezoekers, suggereerde een eerder rapport dat zorginstellingen mogelijk één of twee bezoekers tegelijk kunnen toelaten.