FINANCIEEL.com

Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar studiefinancieringscentrum DUO

Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar studiefinancieringscentrum DUO

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) doet onderzoek naar DUO, de overheidsinstantie die onderwijsregelgeving uitvoert en studiefinancieringsaanvragen behandelt. Aanleiding zijn berichten in de media over misstanden bij de fraudebestrijding over uitwonende studenten, wat discriminerend zou zijn.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de AP dat zij een onderzoek start naar DUO. Het bureau valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het onderzoek is deze week gestart. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de kantoren van DUO al fysiek bezocht.

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf meldde vorige maand dat hij het fraudebestrijdingsproces van DUO grondig onder de loep wilde nemen. Dat zei hij naar aanleiding van een onderzoek van Investico en NOS op 3. De nieuwsorganisaties schreven dat studenten met een immigratieachtergrond vaker werden beschuldigd van oplichting van het bureau.

Een systeem dat inspecteurs gebruikten om te bepalen wie ze moesten onderzoeken, wees onevenredig veel op studenten met een allochtone of etnisch diverse achtergrond. De situatie leek enigszins op het gebruik door de Belastingdienst van een systeem om gevallen van fraude met kinderopvangtoeslag te beoordelen. Duizenden ouders werden ten onrechte bestempeld als fraudeurs en werden tot armoede gedwongen doordat ze gedwongen werden de overheid in één keer terug te betalen, terwijl ze werden afgesneden van toekomstige uitkeringen waar ze recht op hadden. Het schandaal bracht het derde kabinet van premier Mark Rutte ten val, hoewel de kiezers dezelfde coalitiepartijen weer aan de macht brachten voor zijn vierde kabinet.

Dijkgraaf stopte het gebruik van het systeem bij DUO totdat hij meer duidelijkheid had over de situatie. Dijkgraaf liet eerder weten de fraudecontroles van DUO te willen onderzoeken, maar hoe en wanneer hangt af van wat de AP doet. In een Kamerbrief maakte de minister woensdag meer bekend over het onderzoek, dat door een extern bureau moet worden uitgevoerd. Die organisatie is nog niet bekend gemaakt.

De minister zei te willen weten hoe het fraudecontrolesysteem van DUO tot stand is gekomen. Ook wil hij dat duidelijk is of dit systeem tot discriminatie kan leiden en zo ja, welke schade het heeft aangericht. Ook moet duidelijk worden waarom de misstanden pas na berichtgeving in de media aan het licht kwamen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert