Asscher treedt bij de komende verkiezingen terug als Labour-leider

Lodewijk Asscher zal bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet de leider zijn van de PvdA. Hij zal geen kandidaat zijn bij de verkiezingen, omdat hij niet wil dat de discussies over zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire de PvdA in de weg staan ​​van een goede verkiezingsuitslag, zei hij donderdag in een video op Facebook.

“Ik hoop vurig dat er op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen, want dat vind ik essentieel voor een rechtvaardige toekomst. Omdat ik vind dat we ons moeten focussen op een Nederland na corona. Maar ik merk wel dat de discussie over mijn rol op dit moment, “maakt het niet mogelijk om dat te garanderen”, aldus Asscher.

Asscher zal zijn huidige termijn als parlementariër afmaken, maar zal bij de komende verkiezingen geen kandidaat zijn, zei hij. Hoewel hij niet expliciet zei dat hij de politiek helemaal zou verlaten, wekte hij die indruk wel. “Ik kijk ernaar uit om de samenleving op een andere manier, op een andere plek en op een ander moment te dienen.”

Een parlementaire enquêtecommissie concludeerde in december dat de Belastingdienst de grondbeginselen van de rechtsstaat heeft geschonden en honderden ouders ‘ongekend onrecht’ heeft aangedaan door hen ten onrechte fraudeurs te bestempelen en hen te bevelen hun kinderopvangtoeslag terug te betalen. tienduizenden euro’s, waardoor gezinnen in diepe financiële problemen en onmogelijke situaties verkeren.

Asscher was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken en vice-premier, een periode waarin de Belastingdienst bezig was met deze fraudeheksenjacht.

“Ja, ik was minister van Sociale Zaken tijdens de vorige grote crisis waarmee ons land te kampen had. Nee, ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtvaardige jacht op duizenden gezinnen was begonnen”, aldus Asscher.

Hij zei dat hij als minister een aantal wetten had gewijzigd en aangepast omdat ze te ver gingen in de jacht op fraude, en dat hij om dezelfde reden de boetes verlaagde. Hij werkte ook aan een beter systeem voor kinderopvangtoeslag dat nooit is gerealiseerd, zei hij.

“Ik accepteer het als mensen kritiek hebben op wat ik deed als minister. Of als ze teleurgesteld zijn in wat ik wel en niet heb bereikt. Maar degenen die openlijk aan mijn integriteit twijfelen of mij beschuldigen van slechte bedoelingen, ze weten niet wie ik ben. ben en waarom ik dit werk doe, “zei Asscher. “De afgelopen 20 jaar heb ik me sterk gemaakt voor het recht van alle kinderen op een eerlijke kans.” Hij zei dat hij altijd de arbeiderskant koos en de sterke rechtsstaat verdedigde.

Plaats een reactie