Artsen: Luchtverontreiniging is een groot probleem voor kinderen; Dringend probleem voor volgend kabinet

By Jernst van Waal

Het nieuwe kabinet moet meer aandacht besteden aan de problematiek van luchtverontreiniging, zeker omdat de lage luchtkwaliteit vooral voor kinderen problematisch is. Deze dringende oproep is gedaan door de longgezondheidsorganisaties Longfonds en Long Alliantie Nederland, evenals tientallen artsen en wetenschappers.

“We doen een dringend beroep op het aanstaande kabinet om een ​​nieuwe impuls te geven aan gezonde lucht. Verbind de noodzaak om te komen tot gezonde lucht met de uitdagingen van klimaatverandering, energietransitie en de stikstofproblematiek en voorkom gezondheidsschade door luchtverontreiniging”, Longfonds Directeur Michael Rutgers zei.

In het gezamenlijke manifest waarschuwden de organisaties en een brede coalitie van longartsen, huisartsen, verpleegkundigen en wetenschappers dat de impact van luchtverontreiniging op kinderen enorm is. Volgens hen hebben kinderen die opgroeien in vervuilde lucht meer kans op astma.

Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen is de ontwikkeling van deze ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. Bovendien laat recent onderzoek zien dat de longen van kinderen niet zo goed groeien als ze meer vervuilde lucht inademen. Op hun zestiende hebben ze volgens de coalitie een lagere longfunctie dan kinderen die opgroeien in relatief schonere lucht.

Jaarlijks sterven volgens het Longfonds zeker 12.000 mensen vroegtijdig aan fijnstof of stikstofdioxide.