Arrestatie in terrorisme-bomcomplot op Nederlandse Covid-19 vaccinatielocatie

De politie in Den Helder arresteerde een 37-jarige man die naar verluidt plannen had om een ​​explosie te veroorzaken bij een Covid-19-vaccinatiefaciliteit aldaar. Hij wordt ervan verdacht “terroristische bedoelingen” te hebben door van plan te zijn om met vuurwerk het terrein te bombarderen, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Het was nog niet bekend of hij met medeplichtigen werkte.

“Met zijn acties was de verdachte bedoeld om de bevolking bang te maken en de economische en sociale structuren van het land te verstoren”, zei het OM in een verklaring. De beschuldigingen omvatten een bewering dat hij “op een buitengewoon gewelddadige manier heeft geprobeerd een cruciaal overheidsproces, namelijk het nationaal gecoördineerde vaccinatieprogramma, te saboteren”.

De arrestatie is donderdag bekendgemaakt, maar vond plaats op 18 maart. De verdachte, die ook uit de stad Noord-Holland komt, zit sinds zijn aanhouding in hechtenis. Woensdag heeft een magistraat tijdens een hoorzitting bevolen dat hij nog minstens 90 dagen in voorlopige hechtenis moet blijven.

De zaak is geen geïsoleerd incident van geweld tegen een coronavirus-testlocatie of een Covid-19-vaccinatiepunt. Vorige maand werd bij een testfaciliteit in Bovenkarspel een explosief tot ontploffing gebracht, wat velen in de regering schokte. Ook is op een locatie in Hilversum verdacht brandbaar materiaal aangetroffen en op Urk is een testcentrum in brand gestoken. Twee anderen werden ook gearresteerd toen ze via sociale media zeiden dat ze wilden dat iemand een testfaciliteit in Eindhoven platbrandde.

GGD Hollands Noord maakte in februari plannen bekend voor de vaccinatielocatie in Den Helder. Het was gepland om in maart te openen in het voormalige stadhuis op Drs. F. Bijlweg. Het was de derde locatie die werd geopend om de regio te bedienen, nadat grotere faciliteiten waren opgezet in Alkmaar en Middenmeer.

Plaats een reactie