Arbeidsomstandigheden op Schiphol onveilig & ongezond, zegt vakbond

By Jernst van Waal

Doordat Schiphol altijd bezig is met kostenverlaging om de goedkoopste luchthaven te blijven, werken medewerkers daar onder onveilige en ongezonde omstandigheden, zei vakbond FNV tegen Trouw na een enquête van 1.100 van haar leden die op Schiphol werken.

“De race naar de bodem moet eindigen, met steeds lagere tarieven”, zegt Joost van Doesburg van FNV tegen de krant. Volgens de bond maakt Schiphol “gebruik van de gezondheid” om kosten te besparen.

Bijna de helft van de ondervraagde werknemers zei dat ze werken in gebieden waar ze stof en uitlaatgassen inademen, aldus de vakbond. Meer dan de helft zei dat ze regelmatig moeten tillen, duwen en trekken, en een groot aantal worstelt met het geluid. Anderen ervaren gezondheidsproblemen door nachtdiensten, aldus de vakbond.

Ook de veiligheid op de luchthaven staat op het spel, omdat er volgens FNV weinig ruimte is voor kritiek. Een respondent zei dat kritiek je gewoon in de moeilijkste baan brengt. Slechts een derde van de beveiligingsmedewerkers op Schiphol zei dat hun managers kwaliteit belangrijker vinden dan snelheid.

De bond wil dat Schiphol zich minder gaat focussen op het blijven van de goedkoopste luchthaven van Europa en meer op haar medewerkers, onder meer door het minimumloon te verhogen naar 14 euro bruto per uur en meer vaste banen te creëren.

In een reactie laat Schiphol de krant weten zich niet te herkennen in de kritiek van FNV. Kwaliteit staat altijd voorop en de gezondheid van medewerkers wordt serieus genomen, aldus een woordvoerder. Volgens de luchthaven komt de bond vaak met klachten en kritiek zonder concrete voorbeelden.