FINANCIEEL.com

Anti-homograffiti gevonden op Homomonument in Den Haag

Anti-homograffiti gevonden op Homomonument in Den Haag

De organisatie achter een prominent monument voor de LGBTQI+-gemeenschap zei dat hun Internationaal Homomonument op de Koekamp in Den Haag bezaaid was met tekeningen en anti-homo-slogans. De stichting die verantwoordelijk is voor het monument, IHDH, zei dinsdagochtend dat daar ook banken in de kleuren van de regenboogvlag waren beklad.

De stichting zei dat uitspraken die op de monumentensite zijn geschilderd, “fuck gays” en “weg met pride” bevatten, wat zich vertaalt als “down with pride”. De slogans waren te zien op foto’s die door IHDH werden gedeeld. Volgens de stichting ging het om vormen van haatzaaien en discriminatie.

“Het bestuur van de stichting maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling waarbij gedenkplaatsen en andere plaatsen worden beklad met haatdragende teksten”, aldus de IHDH. De stichting is van plan aangifte te doen bij de politie, evenals de gemeente Den Haag.

Het monument wordt zo snel mogelijk hersteld, evenals de regenboogbanken. Regenboogvlaggen worden vaak als symbool gebruikt door mensen van verschillende seksualiteiten en geslachten.

Mariëlle Vavier, de Haagse wethouder die zich bezighoudt met antidiscriminatiezaken, noemde de graffiti ‘onaanvaardbaar’. Ze zei: “Het is een ernstige vorm van vandalisme die voortkomt uit homofobie.” Het is niet de eerste keer dat het monument wordt geschonden. Dit gebeurde ook een keer in september 2021. Het beeld werd voor het eerst onthuld in 1993.

“Het Homomonument staat symbool voor acceptatie en vrijheid. Het is een plek waar onderdrukte en vervolgde queer people worden herdacht. We zullen haatzaaiende uitlatingen en discriminatie nooit accepteren’, aldus Vavier.

Het Internationaal Homomonument “dient als herdenking voor alle lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, queers en intersekse personen, waar ook ter wereld, vervolgd of onderdrukt vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, in het verleden en in het heden, ‘, aldus de IHDH op de website van het monument.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert