FINANCIEEL.com

Amsterdamse campings uiten zorgen over verhoging toeristenbelasting

Amsterdamse campings uiten zorgen over verhoging toeristenbelasting

Amsterdamse campings uitten hun zorgen over het plan van de gemeente om de toeristenbelasting te verhogen, meldt NH Nieuws dinsdag.

In mei maakte Amsterdam bekend dat de toeristenbelasting met 1 euro per nacht en 1 procent op de overnachtingsprijs zou stijgen, waarmee jaarlijks 30 miljoen euro extra wordt opgehaald. Het doel is om een ​​deel van de nieuwe investeringen te dekken en de toestroom van toeristen naar de stad te verminderen.

Over overnachtingen wordt toeristenbelasting geheven. Toeristen die in hotels verblijven betalen een vast bedrag van drie euro per hotelverblijf, naast 7 procent van de totale verblijfskosten. In het nieuwe voorstel wordt deze vaste last verhoogd naar vier euro en het percentage naar 8%.

Critici zijn van mening dat de verhoging van de toeristenbelasting bredere implicaties zal hebben dan alleen hotelgasten. Vooral bedrijven in de kampeersector maken zich zorgen over de mogelijke impact. Momenteel wordt voor campingbezoekers een toeslag van zeven procent op hun overnachtingstarief en een extra euro per persoon in rekening gebracht. Als de wijzigingen van de gemeente worden doorgevoerd, kunnen deze heffingen oplopen tot acht procent en de toeslag per persoon verdubbelen tot twee euro.

“Wij vinden dat de verhoging vooral de gewone kampeerder belast en dat is hoogst onwenselijk”, zegt Gerdina Krijger van HISWA-RECRON, een ondernemersvereniging van watersport- en recreatiebedrijven.

“Ik vind dat de gemeente beter moet nadenken over wie de kosten van deze verhoging gaat dragen”, zegt Toon Weijenborg van Camping Zeeburg. “Ik begrijp dat ze minder toeristen willen, maar er zijn andere manieren om dat te bereiken.”

Campingondernemers zijn niet de enigen die klagen over de nieuwe toeristenbelasting. De hotelbranche uitte eerder al haar zorgen over het plan van de gemeente om de toeristenbelasting weer te verhogen.

Ook horecavereniging KHN sprak zich sterk uit tegen het plan. Pim Evers, voorzitter van KHN Amsterdam, stelde in mei: “De toeristenbelasting in Amsterdam is momenteel de hoogste van Europa.” Hij is bezorgd dat de voorgestelde “afschrikkingstarieven” zulke sterke reacties van stadshotels kunnen uitlokken dat ze hun toevlucht kunnen nemen tot juridische stappen.

Evers betwistte de bewering dat deze prijzen toeristen effectief zouden afschrikken, wat naar verluidt het doel is van het plan van de gemeente. Alleen beduidend hogere tarieven zouden volgens hem deze afschrikkende werking hebben. De vereniging verklaarde dan ook het plan van Amsterdam te beschouwen als louter een strategie om de eigen inkomsten te vergroten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert