Amsterdam verliest steeds meer inwoners aan het platteland

Amsterdam verliest sinds 2015 inwoners aan het platteland en het aantal Amsterdammers dat de stad achter zich laat, neemt elk jaar toe, meldt Het Parool op basis van cijfers van NVM en CBS. En het is vooral de middenklasse die vertrekt.

Eerder deze week meldde de NVM dat de huizenprijzen in heel Nederland vorig jaar met 11,6 procent zijn gestegen. Hardenberg en Zutphen zagen de grootste stijging met ruim 20 procent, Amsterdam met slechts 3,4 procent de laagste. Dit past volgens de NVM in de trend dat steeds meer mensen de Randstad verlaten voor grotere woningen in de oostelijke provincies. “Dit kan duiden op het toegenomen belang van woonruimte in de tijd van thuiswerken en corona’s”, aldus de vereniging.

De uittocht komt ook tot uiting in de bevolkingsaantallen van het CBS. In 2014 verlieten in totaal 35.494 Amsterdammers de stad om elders in het land te gaan wonen. Dat is in 2019 gestegen tot 47.939, een stijging van bijna 40 procent in vijf jaar tijd. De cijfers voor 2020 zijn er nog niet, maar de verwachting is dat ruim 50 duizend Amsterdammers zijn vertrokken.

Het is vooral de middenklasse die de stad verlaat, aldus Het Parool. In 2011 had ongeveer 21 procent van de Amsterdammers een middeninkomen. Momenteel is dat ongeveer 17,9 procent, schreef de krant.

De druk op de huizenmarkt neemt iets af, maar het is nog steeds extreem duur om in Amsterdam te wonen. En relatief weinig Amsterdamse woningen vallen binnen de prijsklasse van middenklasse bewoners. De huidige Amsterdamse coalitie van GroenLinks, D66 en SP heeft de bouw van middenwoningen in het regeerakkoord opgenomen, maar daar is volgens de krant vooralsnog weinig van terechtgekomen.

Een meerderheid steunde onlangs een voorstel van wethouder Kevin Kreuger van JA21 voor een onderzoek naar hoe de middenklasse in Amsterdam behouden kan blijven. Arbeiders uit de middenklasse vervullen niet alleen cruciale beroepen in de stad, ze zorgen ook voor diversiteit, betoogde hij. Zonder hen zou Amsterdam alleen bestaan ​​uit de rijken en de strijdende.

Plaats een reactie