Amsterdam stelt vuurwerkverbod op nieuwjaarsdag op Covid-19 uit

By admin

De gemeente Amsterdam besloot de uitvoering van het verbod op consumentenvuurwerk een jaar uit te stellen. Door de coronaviruscrisis en de bijbehorende maatregelen kunnen alternatieve vieringen niet effectief worden georganiseerd, zegt burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Ook noemde ze het ‘onverantwoord’ om politie en handhavers te vragen een verbod af te dwingen, aangezien ze het nu al drukker hebben dan gebruikelijk met het afdwingen van coronavirusmaatregelen, meldt NU.nl.

Amsterdam was van plan om dit nieuwe jaar consumentenvuurwerk in de stad te verbieden, vanwege het grote aantal verwondingen en de grote hoeveelheden schade die ze elk jaar veroorzaken. In plaats daarvan was de stad van plan om een ​​centrale vuurwerkshow te houden en kleinere feesten te ondersteunen die door bewoners werden georganiseerd. Maar het coronavirus gooide roet in het eten.

“Handhaving is een bijna onmogelijke taak, mede door de coronacrisis”, aldus Halsema. Als de clubs in de stad tijdens de jaarwisseling nog gesloten zijn, hebben handhavers en politieagenten al hun handen vol aan het managen van illegale feesten. Ze wil niet dat er nog een vuurwerkverbod komt. Ook het publieke verzet tegen het vuurwerkverbod is de afgelopen periode gegroeid, aldus de burgemeester. Dit vergroot de kans dat mensen zich tegen politie en handhavers keren als ze worden aangesproken op hun gedrag.

En met maatregelen op het gebied van sociale afstand, is het onmogelijk om met een klein budget coronavirusbestendige centrale vuurwerkshows te organiseren. Het zal een duur evenement zijn voor slechts een klein aantal mensen dat sociale afstand kan bijwonen en behouden. Er is ook het risico dat shows moeten worden geannuleerd als de uitbraak van Covid-19 in de hoofdstad aanhoudt, zei ze.

De stad besloot daarom de uitvoering van dit verbod uit te stellen. De burgemeester hoopt volgend jaar de geplande veranderingen door te kunnen voeren.