FINANCIEEL.com

Amsterdam Queer & Pride duurt twee weken, wees meer inclusief

Amsterdam Queer & Pride duurt twee weken, wees meer inclusief

Het Pride festival in Amsterdam, dat zaterdag van start gaat, ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande edities. Het feest heeft nu een nieuwe naam, Queer & Pride, en duurt twee weken in plaats van de gebruikelijke negen dagen, waarbij verschillende partijen elk hun ‘eigen’ week organiseren. De veranderingen komen voort uit de wens om het LGBTQIA+ evenement inclusiever en minder commercieel te maken.

De afgelopen jaren heeft een deel van de regenbooggemeenschap kritiek geuit op Pride. Ze wilden dat het meer inclusief zou zijn, meer “voor en door de hele LGBTQIA+-gemeenschap”, en dat de botenparade minder commercieel zou zijn. De gemeente ontwikkelde een nieuw beleid, waaronder eerdere eindtijden voor de straatfeesten en een kleinere en minder commerciële botenparade, die dit jaar zou beginnen. De deadline om dat voor elkaar te krijgen was echter te krap, dus de nieuwe regels gaan volgend jaar in.

Na langdurige discussies, waarbij nogal wat onenigheid was over wie het evenement moest organiseren en hoe, werd besloten dat de verschillende partijen elk één van de twee weken zouden organiseren. De nieuwe organisatie Queer Amsterdam is verantwoordelijk voor de eerste week en Stichting Pride Amsterdam en Stichting Andreas Cultuurfonds zijn verantwoordelijk voor de tweede week.

De eerste week, die in het teken staat van “het bevorderen van gelijkheid en het bestrijden van ongelijkheid in kansen”, begint op zaterdag met de Pride Walk. Tot en met vrijdag 28 juli staan ​​sportactiviteiten, queer filmavonden, congressen en feesten op het programma. Volgens Naomie Pieter, voorzitter van Queer Amsterdam, is Queer & Pride “een middel om bij te dragen aan een meer inclusief Amsterdam, waar iedereen zichzelf kan zijn.”

Week twee, die gaat over emancipatie, cultuur, debat, feest en ontmoeting, begint op 1 augustus en eindigt met de Canal Parade op 5 augustus en het slotfeest op de Dam op 6 augustus. Het thema van dit jaar is #YouAreIncluded. “Hiermee laten we de wereld zien hoe uniek Amsterdam is, dat iedereen ertoe doet en dat we samen strijden voor een veilige toekomst.”

Prideviering begon 28 jaar geleden als burgerinitiatief en cadeau aan de Amsterdammers. In de loop der jaren is het evenement uitgegroeid tot een wereldberoemd meerdaags festival met honderdduizenden bezoekers. Het is nog niet bekend wie Pride de komende jaren gaat organiseren.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert